Röda nejlikor på en gravsten. Text "Skogskyrkogården"

Skogskyrkogården i Stockholm är en unik begravningsplats som kombinerar gravplatser med arkitektur och kulturhistoria. Det är dessutom ett UNESCO-världsarv och ett populärt besöksmål även för de som inte har gravar att besöka.

  • UNESCO-världsarv sedan 1994
  • Viktiga verk inom modern arkitektur
  • Guidade turer

Upplev den världsberömda begravningsplatsen där livet och döden möts

Mer info på  hemsidan


Skogskyrk Grav 2006

Skogskyrkogården är Sveriges största begravningsplats. Detta med en yta på cirka 100 hektar samt över 100 000 gravar. Årligen genomförs cirka 2000 begravningar här.

Utöver för att besöka gravar kommer många hit för att uppleva området utifrån ett kultur-historiskt perspektiv.

Hitta till Skogskyrkogården

Huvudentrén ligger på adressen Sockenvägen 492.

Tunnelbana – Grön linje mot Farsta Strand. Gå av på Skogskyrkogården.

Ringlinje buss – Buss 183 går från T-banestationen och passerar flera platser på begravningsplatsen. Går bara helger. Se tider på SL.se. Bland busshållplatserna finns exempelvis Kvarter 35, 34, 16 samt Uppståndelsekapellet. Att ta T-bana och sedan buss är därmed bästa alternativet för den som inte vill gå längre sträckor.

Bil – Se karta och vägbeskrivning nedan. Det finns enbart ett begränsat utbud av parkeringsplatser inne på området. Dessa är även begränsade till 4 timmar per besök. Vid möjlighet rekommenderas någon av följande parkeringar.

  • Vid tunnelbanestationen, Nynäsvägen
  • Vårhimmelsvägen/Gamla Tyresövägen
  • I trevägskorsningen Skogsfurans väg
  • Bogårdsvägen/Kapellstigen
  • Bogårdsvägen/Vårsolens väg

Hitta på området

Så här hittar du rätt på det stora området.

Karta

Vid huvudentrén finns gratis besöksguider att hämta. I dessa guider finns bland annat karta över området. Det går även att ladda hem en digital karta. På somrarna erbjuds guidade turer (se mer längre ner i artikeln). För dig som hellre vill gå runt på egen hand finns gratis audioguide på svenska.

Gravar

Alla gravstenar på Skogskyrkogården är ”små och nedtonade”. Det är ett medvetet val att ingen sten ska vara större än någon annan utifrån att ”människor är lika inför döden”.

Vill du söka efter graven för en specifik person? Använd Stockholm Stads sökfunktion där gravplatsnummer eller namn kan användas för sökning. Se direkt på skärmen vilken begravningsplats personen är begravd på samt var graven finns.

Visitors center

Skogskyrkogårdens Visitors Center har ett fik, försäljning av böcker samt information om kyrkogården. Ett bra ställe att börja sin promenad på för de som är här för att upptäcka och lära sig mer. Här finns även gratis WiFi.

Öppettider Visitors Center

Första maj till sista september är det öppet 11 – 16. Undantag är nationaldagen, midsommardagen samt midsommarafton). I oktober har centret öppet på lördagar.

(Senast uppdaterat jan 2025)

Platser att besöka och se

Skogskyrkogården är den mest kända begravningsplatsen i Stockholm. Hit kommer anhöriga för att minnas sina vänner och släktingar samt de som vill hitta stillheten för en stund. Många åker även hit för att ta del av det kultur-historiska arv som begravningsplatsen erbjuder. Vad vill du se?

Almhöjden – En meditationslund som byggdes klart 1935. Gå gärna upp på lunden via trappan vars trappsteg blir mindre och mindre ju högre upp du kommer. Kan ses höger om huvudentrén.

Granitkorset – Ett mäktigt och stort granitkors som byggdes 1939. Står nära huvudentrén.

Minneslunden – På minneslunden gravsätts askan efter kremering. Här får du bara gå på stigarna, inte i övrig natur. Finns på en kulle höger om huvudentrén.

Muren – En lång och vacker stenmur som omringar hela begravningsplatsen. Den byggdes klar 1932 och är idag 4228 meter lång.

Uppståndelsekapellet – Ett kapell som är uppburen av tolv mäktiga kolonner. Det är väldigt långsmalt med inredning från både modern och klassisk arkitektur.

Tallumpaviljongen – Var ursprungligen personalbyggnader men är besökscenter sedan Skogskyrkogården blev UNESCO-världsarv.

Skogskrematoriet – Krematoriet används inte till dess tidigare funktion och är idag mer en besöksattraktion. Här finns en monmenthall och tre kapell.

Gravarna på Allahelgona – SVT anger i ett reportage från 2021 att det ”väntas uppemot 70 000 besökare under helgen” samt att cirka 100 000 ljus förväntas placeras ut. Troligtvis är det ungefär samma siffor nu för tiden. Många åker hit enbart för att se det mäktiga när ljusen tänds över hela begravningsområdet.

KapellenLavendla begravningsbyrå i Stockholm uppger att de ”mest populära begravningskapellen är de på Skogskyrkogården”. De kan bokas oavsett religion eller tradition.  Bokning sker oftast via begravningsbyrå men kan även ske privat.

  • Skogskapellet
  • Trons kapell
  • Hoppets kapell
  • Heliga korsets kapell

Helger och kvällar är det möjligt att gå in i 1 – 2 kapell via allmänna visningar. Det sker även besök via privata visningar. Flera kapell kan även besökas digitalt via 3D-vyer på hemsidan. Se exempel högre upp i artikeln.

Skogskyrkogården Skogskapellet 2011b

(Skogskapellet)

Guidade turer

Under sommarhalvåret erbjuder Stockholms Stadsmuseum guidade turer på Skogskyrkogården. En vandring med stort fokus på landskap, arkitektur, konst och kultur. Aktuella turer går att se i kyrkogårdens kalendarie.

Det är även möjligt att boka privata turer för större grupper (upp till 30 personer). Guider kan bokas på ett flertal olika spark och turen är på cirka 120 minuter. Utöver den ordinarie turen finns även ”Avancerad tur” för de som vill ta sin kunskap ett steg längre. En viss förkunskap är fördelaktigt.

Världsarv

År 1994 kom Stockholms Skogskyrkogård med på UNESCO-världsarvslista. En unik händelse då det fram till dess enbart hade tagits med ett enda kulturarv från 1900-talet tidigare. Dessutom är det en begravningsplats vilket inte är en vanligt på listan. I UNESCO Världsarvskommittés motivering nämns bland annat varför kyrkogården lyftes med på listan.

Skogskyrkogården är ett framstående exempel på hur arkitektur och ett formgivet kulturlandskap från vårt århundrade sammansmälts till en kyrkogård. Denna skapelse har haft stort inflytande på utformningen av kyrkogårdar i hela världen.  (Enbart utdrag från hela motiveringen)

I samband med att begravningsplatsen blev ett världsarv byggdes Visit Center där bland annat information ges om platsen och dess historia. Se gärna videon nedan där Eva Larsson, från Stadsmuseet i Stockholm, berättar om världsarvet Skogskyrkogården.

(Världsarvet Skogskyrkogården – Stadsmuseet i Stockholm)

Historia

Första steget till dagens begravningsplats togs när Stockholms fullmäktige, år 1912, beslutade att en ny begravningsplats skulle planeras. Det område som då gjordes i ordning är vad som idag kallas för Sandborgskyrkogården. Totalt var det 85 hektar som avsattes för detta ändamål. Det skulle sedan öka till 100 hektar.

En arkitekttävling utlystes 1914 för att få in förslag på hur den nya Skogskyrkogården skulle utformas och året senare hade det kommit in 53 förslag. Vinnare blev förslaget “Tallum” utformat av de svenska arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. I juryns motivering anges framförallt att områdets säregna egenskaper kunde bibehållas.

Det i förslaget särskilt karaktäristiska är bibehållandet av områdets i sig själv säreget vackra egenskaper.

Att begravningsplatsen är byggd utifrån naturens förutsättningar är vad som gör den så unik tillsammans med alla exempel på modern arkitektur som finns. År 1917 påbörjades arbetet och Skogskyrkogårdens första etapp kunde sedan stå klar 1920. Kyrkogården stod helt klar 1940 då bland annat Skogskrematoriet hunnit byggas.

Monumenthallen 2012a

(Läs mer om Skogskyrkogårdens historia på Wikipedia)

Kända personer som är begravda på Skogskyrkogården

greta garbos gravplats

Några svenska kända personer som är begravd här är:

  • Greta Garbo (Visas via sökfunktionen på bild nedan)
  • Olle Hellbom
  • Ivar-Lo Johansson
  • Lennart ”Nacka” Skoglund
  • Sune Mangs

(Bildkälla: Stockholm.se)

FAQ

Får vem som helst begravas på Skogskyrkogården?

Ja, vem som helst får begravas här. Det krävs inte att personen varit folkbokförd i Stockholm.

Hur långt är det runt Skogskyrkogården?

Muren som går runt är drygt 4,2 kilometer.

Är Skogskyrkogården en kyrkogård eller begravningsplats?

Det är egentligen en begravningsplats då det inte finns någon kyrka på området.