spökvandring

Lust att gå på en udda stadsvandring i Stockholm? Testa på spökvandring i Gamla Stan. En stadsvandring med en udda och hårresande touch. Finns i tre alternativ – grupp, liten grupp eller privat guide.

1. Spökvandring i grupp

Välkommen på en spökvandring som mixar berättelser om Stockholms mörka sida, med mord, sjukdomar och död. Genomförs av Stockholms kanske mest kända företag mot spökvandringar, Stockholm Ghost Walk. Höga betyg av tidigare besökare! (Plats för start anges efter bokning)

Pris: 250 kr

  • 1,5 timme med kusliga berättelser
  • Guide bokas på svenska eller engelska
  • Från 7 år

2. Ghostwalk i liten grupp

Följ med Sweden History Tours på en spökvandring i Gamla Stan. Guidningen kan även bokas som en privat liten grupp. Startar vid Nobelmuseet och sedan om berättelser om mord, skräckhistorien och ond bråd död.

Pris: 850 kr

 • 1,5 timmes guidning
 • Guide bokas på svenska eller engelska
 • Kan bokas som privat grupp

3. Privat grupp med engelsk guide

Vill ni boka en helt privat guide? En guide som kan anpassa spökvandringen delvis utifrån era behov. Välj denna tur som börjar vid nobelmuseet och avslutas vid St Jacobs kyrka.

Pris:  ca 5500 kr

 • 2 timmes guidning
 • Guide bokas på engelska
 • För privata grupper

4. Spökvandring med middag

Kombinera en läskig promenad i Gamla stan med en mysig middag!

Köps som värdebevis och kan växlas in till passande datum inom 12 månader.

Dramatiserad spökvandring – och 3 rätters middag.

 • 3 rätters middag efter guidad promenad
 • Bokningsbara datum vår till höst
 • Kan även bytas mot andra upplevelser i Stockholm
Beställ

liveit spökvandring

 

Vad är en historisk spökvandring?

Spökvandring är en annorlunda vandring som bjuder på Stockholms historia med fokus på mord sjukdomar, spöken och andra kusligheter. De som följer med får både smaka, känna och lukta på de historiska vingslagen.

Vilka kan följa med? Passar spökvandringen för barn?

Absolut, du bör dock tänka på att det kan vara lite läskigt för dem yngsta samt att gruppen promenerar i ca 90 minuter. Barn mellan 7-14 år kan följa med i vuxet sällskap. Barn under 7 år får stanna hemma men kan få spökvandringen återberättad av sina föräldrar som upplevde den på plats.

Kuslig miljö i Gamla stan

Många av de spökvandringar som finns i Stockholm äger rum just i Gamla stan. Stadsdelen är full av historiska platser från medeltiden, där mycket har utspelat sig genom åren. De trånga gränderna och medeltida husen bidrar till den kusliga stämningen. När det blir mörkt kommer guidens historier till liv.

Spöklika Stortorget

Stortorget är en plats som ni troligtvis kommer att se under en spökvandring i Gamla stan. Det var just här som en av de blodigaste scenerna någonsin i Stockholm utspelade sig – Stockholms blodbad. Den som är lättskrämd bör inte gå en spökvandring i november, då det sägs att vålnaderna från blodbadet visar sig i samband med deras dödsdag.

Kungliga slottet

Kungliga slottet är ett av världens största slott, med sina 1 430 rum. Här sägs det att Vita damen och Grå mannen kan visa sig. Vita damen beskrivs av kung Oscar II i hans memoarer som en dam i vit klänning, lång vit slöja och mörka handskar, bärandes på en nyckelknippa. Hon dyker upp strax innan någon av familjemedlemmarna i kungahuset ska dö. Många har vittnat om de skramlande nycklarna när hon rör sig genom de många salarna i slottet.

Grå mannen sägs visa sig för varje kung eller drottning minst en gång under dennes tid på tronen. Vissa menar att det är 1200-talskungen Birger Jarl som spökar, som en gång byggde en fästning på den plats där Kungliga slottet nu ligger.

Bra att tänka på

 • Ha bekväma skor – kullerstenarna kan stundtals vara ganska ojämna.
 • Du bör inte ha några problem att gå i vanlig promenadtakt.
 • Se till att gå på toaletten innan turen – spökvandringen kan vara upp till två timmar lång och möjligheterna till toalettbesök under turen är ofta begränsade.

Frågor & Svar

Hur lång tid är spökvandringen?

Hur lång är spökvandringen? Ca 90 minuter (troligtvis några minuter längre). Bokar ni restaurang själva så boka med marginal, tråkigt att känna sig stressad under spökvandringen.

Var sker den guidade spökturen?

Guidade spökturen startar och slutar i Gamla Stan. Exakta platser anges vid bokning.

Vilka dagar kan turen bokas?

Måndag - Lördag är det vanligtvis möjligt att boka turer. Men det förekommer undantag. I widgeten ovan går det att se aktuella datum.

Hur tar jag mig till Gamla stan?

Enklast är nog att ta tunnelbanans röda eller gröna linje hit. Det går också bra att gå. Om du befinner dig i city, runt centralstationen, är det ungefär 20 - 30 minuters promenad hit. Det kan rekommenderas att lämna bilen någon annanstans, då parkeringsplatserna är få.