Älskar du att fiska? Eller är det ett nytt intresse som börjat växa fram? Då kan guidade fisketurer vara ett alternativ för att förgylla vistelsen i Stockholm. Mälaren bjuder på mycket fint fiske oavsett vilka fiskar man önskar att ska fastna på kroken. Självklart går det att fiska vid ett flertal strandkanter men de som vill ta det ett steg längre kan åka på arrangerade utflykter.

  • Med guider
  • Anpassade turer
  • För både barn och vuxna
Läs mer

Arrangerad utflykt

Det finns ett flertal aktörer som anordnar fisketurer i Mälaren. Det är företag som anpassar fisketurerna efter de som åker på dessa, exempelvis beroende på erfarenhet. En del av dessa turer är på några timmar medan andra sträcker sig över en heldag (i vissa fall mer).

Har man stort intresse för fiske bör man jämföra de olika arrangörerna då vissa erbjuder guider med mångårig erfarenhet av fiske medan andra mer ”skjutsar” ut besökarna till olika fiskeplatser. Exempel på arrangör är Sjö- & Havsguiderna.

Fiskebestämmelser

Om fiske sker i enskilt vatten är enbart handredskap tillåtna. Man får genomföra fiske som kräver hjälp av båt. Därmed får man inte exempelvis genomföra dragrodd, trollning eller liknande.

I Mälaren får inte nät användas om storlek på maskorna är mellan 60-120 mm. Ryckfiske är generellt förbjudet. Däremot kan huggkrok få användas i det fall man ska bärga upp fisk som fångats på annat sätt.

Minimimått

Gös – 45cm

Öring – 50cm

Lax – 60cm

Ål – Får ej fiskas

Mal – Är fridlyst och får därmed inte fiskas

Mer info om gällande bestämmelser kan laddas hem via Stockholms stads hemsida.

(Arrangerar du fiskeresor? Hör gärna av dig så kan vi skriva om fler olika sätt att njuta av fiske i Mälaren)