Olika stadsvandringar i Gamla Stan

Upptäck Gamla Stan i Stockholm med en stadsvandring – Med guide eller via app.

rundtur gamla stan

1. Stadsvandring i gamla stan

Prisbelönt stadsvandring i Gamla Stan – med certifierade guider. Lär dig om klassiska myter, byggnader och händelser i Stockholms forna hjärta.

Stadsvandringen pågår i 1,5 timme och kan bokas på Tyska, Engelska, Spanska, Franska, Italienska, Svenska

Varar i: 1,5 timme

Pris: 395 kr

Hitta hit
Rundvandringen börjar framför Nobelmuseet på Stortorget

Beställ

guide spöke vandring

2. Spökvandring

En stadsvandring som kombinerar spökligheter och historiska händelser från förr. Mord, myter och hemskheter presenteras av kunnig guide i 1,5 timme.

Finns på Svensk och Engelska. Startar och slutar i Gamla Stan.

Varar i: 1,5 timme

Pris: 250 kr

Hitta hit
Järntorget 84, 111 29 Stockholm. I hörnet av torget, vid en staty av en man som håller sina glasögon och tittar upp mot himlen

Beställ

rundvandring i två timmar i gamla stan

3. Rundvandring i 2 timmar

Följ med en engelsk guide som berättar om Gamla Stan i 2 timmar.  Starten är vid det stora kastanjeträdet på Kindstugagatan 1.

Varar i: 2 timmar

Pris: 450 kr

Hitta hit
Vid ett stort kastanjeträd Kindstugagatan 1

Beställ

historisk stadsvandring i gamla stan

4. Historisk stadsvandring i 2 h

Guidad stadsvandring där du bland annat får se Stockholms domkyrka, Kungliga slottet, de färgglada 1600- 1700-talsbyggnaderna och andra historiska platser.

Varar i: 2 timmar med engelsk guide

Pris: 495 kr

Hitta hit
Mynttorgen 4 – Guiden kommer sitta en bänk och hålla i skylten “STOCKHOLM TOURS BY KIKI

Beställ

privat guide stockholm guidning

5. Privat stadsvandring med lokal guide

Boka en privat lokal guide som anpassar guidningen helt efter era önskemål. Kan bokas i 2 – 8 timmar. Ett perfekt sätt att lära känna Stockholm lite “närmare” än vid en klassisk stadsvandring.

Varar i: 2 – 8 timmar, Engelska eller Svenska

Pris: Från 980 kr

 

Hitta hit
Träffplats- I överenskommelse med guide

Beställ

medeltidsvandring i gamlastan

6. Medeltidsvandring i Gamla Stan

En auktoriserad och kunnig guide bjuder på en intressant stadsvandring i Gamla Stan. En medeltidsvandring för dig som gillar historia och vill lära dig mer om Stockholms mörkare perioder.

Språk  – Svenska

Varar i: 1,5 timme

Pris: Fr 90 kr

Hitta hit
Stortorget 2 i Gamla Stan

Beställ

självguidad tur i gamla stan

7. Självguidad audiotur

Guidas med automatisk GPS-uppspelning genom Gamla stan. Upplev historien om hur en medeltida bosättning har blivit en demokratisk monarki. Engelska.

Varar i: 75 minuter

Pris: Fr 73 kr

Hitta hit
Vandringsturen börjar på Gamla Stans tunnelbanestation, vid utgången Riddarholmen

Beställ

gamla stan landmärken och legender app

8. Audioguide – Landmärken och legender

Självguidad audiotur som fokuserar på landmärken och kontroversiella personer i Stockholm. Uppspelningen styrs med hjälp av GPS. Engelska.

 

Varar i: 75 minuter

Pris: Fr 63 kr

Hitta hit
Turen börjar på Mälartorget i Gamla stan

Beställ

Stadsvandring – ett spännande sätt att upptäcka Gamla Stan

En stadsvandring kan ske antingen på egen hand med en förbestämd rutt (och exempelvis en audioguide), men det sker ofta med en guide som är med på själva vandringen. Det är ett spännande sätt att upptäcka Gamla stan, som ju har en av Europas största och bäst bevarade medeltida stadskärnor. Bokning sker enkelt genom våra samarbetspartner.

Välj efter intresse

Det finns ett stort utbud av teman att välja på. I just Gamla Stan kommer de flesta av vandringarna, av förklarliga skäl, att vara historiskt inriktade. Men här finns även vandringar med tema spöken eller mat.

Gränd i gamla stan

Bra att tänka på

  • Kullersten. Gamla stan består till stor del på kullersten. Tänk på att ha bekväma skor. Har du svårt för att gå längre turer på kullersten är det klokt att ta turtiden i beaktning innan bokning.
  • Historia. Om du är intresserad av historia är Gamla stan rätt stadsdel att utforska. Om du inte är speciellt intresserad av det, kan det vara klokt att välja spök- eller matvandring, eller spana efter alternativ i närliggande stadsdel Södermalm eller övriga stadsvandringar i Stockholm.
  • Stadsdelen är människors hem. En vanlig missuppfattning är att det inte bor människor i Gamla stan, men det finns ungefär 3 000 invånare här. Det kan vara bra att ha i åtanke om du fotograferar.
  • Gamla stan vid nobelmuseet

Bra att tänka på innan stadsvandringar generellt

  • Ta med snacks och dricka på längre turer
  • Kontrollera samlingsplats och tid noga
  • Titta på eventuell anpassning om du inte är i god fysisk form.
  • Ta med kamera
  • Bär bekväma kläder efter väder.

Hitta hit

old town map stockholm

(Klicka på bilden för att gå till Google Maps)

Med tunnelbana.

Gamla stan har en egen tunnelbanestation som trafikeras av den gröna och röda linjen. Åker du från T-centralen tar du antingen gröna linjen söderut, eller röda linjen söderut och går av vid Gamla stan. Det är bara en station och resar tar ett par minuter.

Om du befinner dig i västerort nära den blåa linjen, är det möjligt att åka med den till slutstationen Kungsträdgården. Du behöver då inte byta tunnelbanelinje, men det är ungefär 500 – 600 meters promenad till Gamla stan härifrån.

Promenad.

Gamla stan ligger centralt och det är möjligt att promenera hit från flera delar av staden. Är du nära city, slussen bör det inte vara mer än ca 20 – 30 minuters promenad. Dessutom kan du passera fina landmärken på vägen. Går du från Kungsholmen längs Norr mälarstrand kan du till exempel passera stadshuset.

Inom Gamla stan är det möjligt att promenera överallt. Med tanke på mängden folk och de små gatorna (ofta med kullersten) är promenad ofta att föredra framför exempelvis cykel eller elsparkcykel.

Med bil. 

Det är fullt möjligt att ta bilen hit, men kan ofta avrådas eftersom det kan vara mycket trafik (i synnerhet runt rusningstid) och det kan vara svårt att hitta parkering. De lediga parkeringar som finns är dessutom ofta dyra. Kommer du med bil kan det vara klokare att parkera vid en gatuparkering lite utanför Gamla stan, vilket ofta är gratis på kvällar och helger. Därifrån kan du sedan promenera eller ta t-bana.

Om du ändå vill parkera i Gamla stan kan Slottskajen och parkeringen framför Kungliga slottet (ligger mellan Tage Erlanders Plats och Museum Tre Kronor) rekommenderas, eftersom det brukar vara lättare att hitta parkering här jämfört med de andra platserna.

Väljer du ett parkeringshus nära? Tänk då på att timkostnaden kan vara mycket hög.

Frågor och svar

 

Hur köpar jag biljetter?

Klicka på den stadsvandring du är intresserad. Du kommer nu att komma till återförsäljarens hemsida. Boka och betala biljetter hos dem.

Går det att avboka?

Ja, alla återförsäljare av dessa biljetter ger möjlighet att avboka. Flera kan bokas av upp till 24 timmar innan.

Vem säljer biljetterna?

Länkarna i artikeln ovan går bland annat till Getyourguide, Upplevelse.com och Truestory.