Stadsvandring Stockholm

Att gå en stadsvandring i Stockholm är ett spännande sätt att se staden på, och beroende på vad du tycker om, finns det många olika typer av vandringar att välja mellan.

rundtur gamla stan

1. Stadsvandring i gamla stan

Prisbelönt stadsvandring i Gamla Stan – med certifierade guider. Lär dig om klassiska myter, byggnader och händelser i Stockholms forna hjärta.

Stadsvandringen pågår i 1,5 timme och kan bokas på Tyska, Engelska, Spanska, Franska, Italienska, Svenska

Varar i: 1,5 timme

Pris: 395 kr

Hitta hit
Stadsvandringen börjar på Stortorget 2 i Gamla Stan. Det ligger precis framför Nobelmuseet.

Läs mer / Köp biljetter

guide spöke vandring

2. Spökvandring

En stadsvandring som kombinerar spökligheter och historiska händelser från förr. Mord, myter och hemskheter presenteras av kunnig guide i 1,5 timme.

Finns på Svensk och Engelska. Startar och slutar i Gamla Stan.

Varar i: 1,5 timme

Pris: 250 kr

Hitta hit
I hörnet av Järntorget, vid en staty av en man som håller sina glasögon och tittar upp mot himlen

Läs mer / Köp biljetter

3. Rundtur Arkitektur

Låt dig överraskas av Stockholms magnifika arkitektur – allt från de mest kända mästerverken till futuriska inslag. Guide på engelska.

Stadsvandringen börjar utanför stadshuset.

Varar i: 2 timmar

Pris: 900 kr

Hitta hit
Gruppen träffas framför Stockholms stadshus.

Läs mer / Köp biljetter

guidad tur södermalm

4. Stadsvandring Södermalm

Lär dig mer om Södermalm genom denna privata stadsvandring med egen grupp. Under 1,5 pratar den lokala guiden om allt från hippstertiden till historiska häxjakter och avrättningar. Finns på Spanska, Engelska, Finska, Franska, Tyska, Italienska, Japanska, Ryska, Kinesiska, Svenska

Varar i: 1,5  timmar

Pris: Ca 5500 kr för en grupp

Finns även för 1 Person – 400 kr (Engelska)

Läs mer / Köp biljetter

privat guide stockholm guidning

5. Privat stadsvandring med lokal guide

Boka en privat lokal guide som anpassar guidningen helt efter era önskemål. Kan bokas i 2 – 8 timmar. Ett perfekt sätt att lära känna Stockholm lite “närmare” än vid en klassisk stadsvandring. Finns på engelska och svenska.

Varar i: 2 – 8 timmar

Pris: Från 1200 kr

Läs mer / Köp biljetter

djurgården guidad tur

6. Guidad stadsvandring på Djurgården

Via en två timmars lång stadsvandring på Djurgården upptäcks den klassiska ön med allt från konst till historiska händelser. Upplev en av Stockholms mest kända parker. Guide på engelska.

Varar i: 2 -timmar

Pris: 500 kr

Hitta hit
Samlingspunkt är Djurgårdsvägen 2, vid Djurgårdens besökscenter

Läs mer / Köp biljetter

matvandring

7. Fyra Timmar matvandring i Stockholm

Välkommen på en stadsvandring som bjuder på klassiska svenska smaker. En matvandring som passar utmärkt att använda för att visa utländska vänner det svenska köket. Engelsk guide.

Varar i: 4 timmar

Pris:  Fr 1000 kr

Hitta hit
Östermalms Saluhall, Östermalms torg (huvudingången vid hörnet av torget och Humlegårdsgatan)


Läs mer / Köp biljetter

personal shopper

8. Privat shoppingtur med modeexpert

Ta med dig en privat modeexpert ut på shoppingturen. Få tips om butiker och moderåd på vägen. Ett sätt att få upp ögonen för vad Stockholm har att erbjuda inom unik shopping. Engelska eller svenska.

Varar i: 2 timmar

Pris:  600 kr

Läs mer / Köp biljetter

9. Rundtur på cykel

Låna cykel och cykelhjälm på plats. Häng med på en “stadscykling” och upplev flera av Stockholms mest kända platser och sevärdheter. Ett snabbt och roligt sätt att ta sig runt i huvudstaden. Finns på Spanska, Engelska, Finska, Franska, Tyska, Italienska, Japanska, Ryska, Kinesiska, Svenska.

Varar i: 2 – 3  timmar

Pris:  465 kr

Hitta hit
Möt din guide på Stockholm Adventures kontor.

Läs mer / Köp biljetter

10. Elcykel guidad tur Södermalm

Låna elcykel på plats och häng med på en stadsvandring – fast inte till fots. Upptäck allt från bohemska barer till modern arkitektur. All utrustning lånas på plats. Guide på engelska.

Varar i: 2 timmar

Pris:  595 kr

Hitta hit
Kungsbro strand 21, vid butiken Stockholm Adventures

Läs mer / Köp biljetter

11. Guidad fikatur

Stadsvandring med fokus på “klassiskt svenskt fika”. Besök flera av de mysigaste caféerna i Stockholm. Turen börjar utanför Stockholms konserthus. Godsaker ingår i priset! Guide på engelska.

Varar i: 2 timmar

Pris:  800 kr

Hitta hit
Stockholms konserthus (vid statyn framför trappan som leder upp till huvudingången)

Läs mer / Köp biljetter

hemlösas kvarter stadsvandring

12. Rundvandring i hemlösas kvarter

En rundvandring i de hemlösas kvarter – berättat av personer som själv bott på gatan. Starkt och intressant!  Utgå från Karlaplan 13, vid McDonalds vid Fältöversten. Mer info nås vid bokning. Språk  – Svenska

Varar i: 1,5 timme

Pris: 200 kr

Hitta hit
Mötesplats:Mötesplats: Vid ingången till McDonalds vid Fältöversten – Karlaplan 13

Läs mer / Köp biljetter

medeltidsvandring i gamlastan

13. Medeltidsvandring i Gamla Stan

En auktoriserad och kunnig guide bjuder på en intressant stadsvandring i Gamla Stan. En medeltidsvandring för dig som gillar historia och vill lära dig mer om Stockholms mörkare perioder.

Språk  – Svenska

Varar i: 1,5 timme

Pris: Fr 90 kr

Hitta hit
Stortorget 2 i Gamla Stan

Läs mer / Köp biljetter

stadsvandring med gåta

14. Mordgåta och stadsvandring

Genomför en stadsvandring med inbyggt mordmysterium. Köp “utrustning” i form av karta, ledtrådar m.m. och gå runt i två timmar för avslöja vem som är mördaren. Ett mystiskt sätt att upptäcka kända platser i Stockholm.  Utgår från kartbutiken – Mäster Samuelsgatan 54.

Språk  – Svenska

Varar i: cirka 2 timmar (gå i egen takt)

Pris: 420 kr för två personer

Hitta hit
Träffpunkt – Kartbutiken på Mäster Samuelsgatan 54  (OBS – enbart under dess öppettider)

Läs mer / Köp biljetter

queer fik på södermalm

15. Stadsvandring med Queertema

Lär dig mer om Stockholms Queerkultur, historia och viktiga platser. En guidad tur via tunnelbanestationer, Kungsträdgården, Gamla Stan och Södermalm. Klassiskt svenskt fika med vin ingår vid paus i Gamla Stan

Språk  – Engelska

Varar i: Ca 3 timmar

Pris: ca 600 kr

Hitta hit

Du möter guiden utanför tunnelbanestationen Stadion.

Läs mer / Köp biljetter

stadsvandring med konsttema

16. Konstvandring i 2,5 timme

Följ med på en konstvandring och upptäck Stockholms konst- och kulturliv. En vandring som börjar vid “Svampen” och slutar vid Nationalmuseet.

Språk  – Engelska, Italienska, Kinesiska, Ryska och Vitryska

Varar i: Ca 2,5 timmar

Pris: ca 220 kr

Hitta hit

Möt guiden under “Svampen” på Östermalm. Se karta nedan.

Läs mer / Köp biljetter

 


Välj stadsvandring utifrån intresse

Med bekväma skor och ett öppet sinne kan du på ett spännande vis upptäcka Stockholm och dess historia genom stadsvandringar. Vandringarna kan handla om allt från vikingatid och modern historia, till spöken och arkitektur.

För vem passar stadsvandringar?

Stadsvandringar riktar sig kanske främst till turister, även om lokalbor också kan lära sig något nytt om staden. Vandringarna är ett praktiskt sätt, hands-on, att upptäcka Stockholm på. Det passar både gamla och små, så länge den fysiska formen tillåter promenader på en eller ett par timmar.

Nischade vandringar

Det finns stadsvandringar med särskilda inriktningar, som passar den intresserade. Till exempel:

  • Rundtur Arkitektur. En rundtur med start utanför stadshuset som innefattar några av Stockholms mest kända landmärken, med fokus på arkitekturen. Även mindre omfattande byggnaders tas upp och diskuteras.
  • Gamla stan. Passar för den som gillar historia. Här finns flera intressanta platser att titta närmare på, så som Järntorget och Kungliga slottet.
  • Matvandring. Den här långa matvandringen passar den som är intresserad av gastronomi i allmänhet och svenska smaker i synnerhet. Passar bra för utländska matintresserade som vill lära sig mer om det svenska köket.

Värt att notera är att det finns möjlighet att designa sin egen stadsvandring tillsammans med en guide. Vandringens längd, rutt och innehåll kan anpassas så att den passar bäst för just dig och ditt sällskap. Här är det alltså fritt fram att till exempel gå en promenad runt den offentliga konsten om ni är konstintresserade, eller stadens kyrkor om ni är intresserade av religion.

Det här är bra att tänka på innan en stadsvandring i Stockholm

  • Ha sköna skor. Stadsvandringar brukar vara allt mellan någon timme och fyra, fem timmar långa. Att ha bekväma skor är viktigt för en bra upplevelse. Särskilt viktigt är det kanske om du går i Gamla stan, där kullerstenen är ojämn.Det är nog säkrast att undvika nya skor om du har shoppat under resan – skavsår kan förstöra både stadsvandringen och dagarna efter. Använd skor du vet är bekväma och som du kan gå längre sträckor i.
  • Visa hänsyn till boende. Gamla stan kan lätt ge intrycket av det är ett turistområde och att det faktiskt inte är bostäder där. Så är dock inte fallet – det bor över 3 000 människor i stadsdelen. Visa hänsyn för de boendes privata sfär och kom ihåg att allt kanske inte är lämpligt att undersöka närmre.
  • Ha värdesaker i säkert förvar. Ficktjuvar finns, och risken att utsättas är som störst i områden där det rör sig väldigt många människor. Gamla stan och vissa delar av exempelvis Södermalm och City är sådana områden. Tänk på att förvara mobil och plånbok på ett säkert sätt.Bakfickan är inte att rekommendera. En mag- eller axelväska är bättre alternativ.
  • Ta med vatten och snacks. Under längre vandringar kan guiden göra paus så att gruppen kan handla vatten och snacks. Under kortare varianter finns inte alltid den möjligheten. För att göra upplevelsen lite bättre kan det vara skönt att ha med sig vatten och snacks så att humöret hålls uppe.

Vem bör inte gå?

En stadsvandring passar för de allra flesta. Men om någon inte skulle rekommenderas att gå skulle det vara främst av hälsoskäl, så som problem med muskler eller leder. Även föräldrar med små barn kanske bör titta på rutten noggrant på förhand – långa vandringar på flera timmar kan lätt bli för mycket för mindre barn.

Frågor och svar

Hur lång tid tar en stadsvandring?

Det varierar, men många av de populära vandringarna är runt 1,5 – 2 timmar långa. Det finns dock vandringar som är uppemot fyra, fem timmar.

Finns det stadsvandringar för barn i Stockholm?

Ja, de passar bra för både stora som små. Är det mindre barn är det klokt att välja en vandring som är lite kortare, eftersom längre rutter lätt kan bli lite överväldigande för de minsta.

Hur hittar jag en stadsvandring som passar mig?

Det är givetvis personligt vilken stadsvandring som passar dig bäst. Titta på ruttens längd, innehåll och tillgängliga språk för att förvissa dig om att vandringen passar just dig bra.