Att gå en stadsvandring på Södermalm är lärorikt och intressant. Välj stadsvandring  beroende på vad du är intresserad av.

elcykel på södermalm

1. Se Södermalm via elcykel

Låna elcykel samt hjälm och upptäck Södermalm på ett lite snabbare sätt. Guiden visar området, berättar om olika platser och bjuder på fin utsikt. Guide på engelska.

Varar i: 1,5 timme

Pris: 395 kr

Läs mer eller boka

2. Klassisk stadsvandring

En klassisk stadsvandring i grupp. Följ med en kunnig guide och lär dig om saker, platser och händelser som är typiska Södermalm. Guide på engelska.

Varar i: 2 timmar

Pris: 400 kr

Läs mer eller boka

elcykel på södermalm

3. Privat stadsvandring med egen guide

Boka en egen guide som följer med dig till de platser du önskar. Lokala guider som kan visa allt från restauranger till sevärdheter. Bokas 1 – 8 timmar. Engelska eller svenska.

Varar i: 1 – 8 timmar

Pris: Fr ca 1000 kr

Beställ

4. Guidad öltur med ölprovning

Lär dig om bryggerikvarteren på Södermalm. Lär dig mer om dess historia och självklart avslutas dagen med en ölprovning! Svensk guide.

Varar i: 4 timmar

Pris: 750 kr

Beställ

5. Promenad på Mariaberget

En 90 minuters stadsvandring på Mariaberget. En kunnig guide berättar om platserna, händelserna och klassiska historier från området. Svensk guide.

Varar i: 1,5 timmar

Pris: ca 250 kr

Beställ

stadsvandring på katarinaberget

6. Guidad tur på Katarinaberget

Från Katarinaberget bjuds det på härlig utsikt över Stockholm. Guiden berättar om området både nutid och dåtid. Svensk guide.

Varar i: 1,5  timmar

Pris: Ca 250 kr

Beställ

häxjakt app södermalm

7. Självguidad tur – Häxjakten

Följ med i häxprocessen via en app och digital guide. Besök historiska sevärdheter, lyssna på berättelser och lösa kluriga gåtor på vägen. Finns på svenska och engelska.

Varar i: 1,5  timmar – men gå i valfri takt

Pris: Ca 79 kr

Beställ

Varför gå en stadsvandring på Södermalm?

Utelivet, arkitekturen, utsikten och stämningen. Det finns många anledningar till att gå en stadsvandring i Södermalm och upptäcka stadsdelen lite närmare.

Idag är det ett av Sveriges dyraste områden om du vill köpa en bostad – men det var inte särskilt längesedan som Södermalm ansågs ganska fattigt och, ”rufft”. Här hittar du alltså lite av både och.

Utelivet

Södermalm är känt för sitt uteliv. Här finns många populära barer och restauranger, inte minst i området kring Medborgarplatsen. Medan Stureplan är känt för ett lite mer exklusivt och högljutt klubbliv, passar Söder ofta bättre för den trivs bättre bland sorlet på barer och krogar.

På sommaren är stadsdelens parker välbesökta. Här kan du slå dig ned med en bit god mat eller dryck när vädret tillåter. Tantolunden och Vitabergsparken är exempel på två populära parker.

Arkitekturen

På Södermalm finns starka kontraster mellan gammalt och nytt. De mest uppseendeväckande byggnaderna är kanske trähusen, som står kvar i de äldsta delarna . Några av husen är från 1600-talet och de hittas på exempelvis Åsöberget, vilket du sannolikt lär besöka under en stadsvandring.

Utsikten

”Söders höjder” är mycket omtalade. Fin utsikt över Stockholm erbjuds till exempel från Mosebacke, varifrån du till exempel kan se Djurgården och delar av Östermalm och Gamla stan. Även Monteliusvägen och Skinnarviksberget bjuder på fina vyer och möjlighet till vackra bilder för den som tycker om fotografering.

Landmärkena

Här finns flera kända landmärken. Till exempel:

  • Katarinahissen. En hiss nära Slussen som bjuder på fin utsikt över Stockholm.
  • Fotografiska. Ett omtyckt museum (ett av världens största för modern fotografi) med regelbundna utställningar. Ligger vid Stadsgårdskajen.
  • Skinnarviksberget. En av de högst belägna platserna i Stockholm. Bjuder på fina vyer över staden.

 

Med elcykel eller till fots?

De flesta stadsvandringar som erbjuds sker till fots, men det finns även möjlighet att upptäcka Södermalm med elcykel. Det sistnämnda kan passa bra för den som har ont om tid och vill upptäcka Stockholm lite snabbare.

Att tänka på innan en stadsvandring på Söder

  • Värdesaker i säkert förvar. Framför allt runt Medborgarplatsen och Götgatan kan det råda trängsel. Här är det viktigt att ha värdesaker i säkert förvar för att undvika fickstölder.
  • Ta med snacks och vatten. Stadsvandringarna kan vara ganska långa. Det är en god idé att ta med sig vatten och något lätt att tugga på under turen. Under längre turer brukar guiden kunna pausa vid en kiosk eller liknande, men det är inte alltid det är möjligt.
  • Bekväma skor och kläder. Vandringarna är ofta runt två timmar långa. Se till att ha bekväma skor och kläder och tänk på att vissa delar av Södermalm är belagda med kullersten.

Frågor och svar

Hur bokar jag?

Se utbudet ovan och klicka på bokningsknappen under beskrivningen av den stadsvandring du är intresserad av. Du slussas vidare till Get Your Guide där betalning och val av datum sker.

Vilket språk talar guiden?

Det kan variera mellan stadsvandringar. Klicka på den vandring du är intresserad av och scrolla ned lite till rubriken ”Om aktiviteten”.

Hur tar jag mig till Södermalm från centralstationen?

Det enklaste är att ta tunnelbanans gröna eller röda linje till Slussen. Gröna linjen går även till Skanstull och Medborgarplatsen. Annars finns möjlighet att hyra cykel, sparkcykel för att ta sig dit från centralstationen.