Välkommen till Södermalm, en av Stockholms mest ikoniska och mångfacetterade stadsdelar. Med sin hippstriga atmosfär, pittoreska gator och variation av aktiviteter erbjuder Södermalm något för alla.

1. Lekplatser

Ivar Los lekplats. Det här är tveklöst en favorit! Ligger ett stenkast från Mariatorget. Byggd för att smälta in på söder. Utsikten gör den till en riktig hit! Härifrån kan du blicka ut över hela Stockholm, låta barnen eller spela fotboll på den lilla konstgräsplanen.

Långholmens lekplats: Belägen på Långholmen erbjuder denna lekplats roliga aktiviteter för barn i alla åldrar. Med gungor, klätterställningar och öppna ytor är det en perfekt plats för familjer att njuta av en dag utomhus.

Lekplatsen i Tantolunden: Det här är en av de större lekplatserna i Stockholm, här finns en stor drake som barnen kan sitta på, en enorm klätterställning och mycket mer. I närheten finns även fotbollsplan mm.

2. Badplatser

Tantolundens strand: Tantolunden erbjuder en stor strand med gräsytor och bryggor. Perfekt för en avkopplande dag i solen. Bredvid stranden finns både kiosk (öppen sommartid) och en minigolfbana.

Långholmens badplats: Ta en promenad ut på Långholmen och känn hur pulsen går ner. Gå över den lilla ön och landa på den sköna badplatsen, här finns en stor gräsyta istället för sandstrand. Det finns även fina klippbad på Långholmen för den som vill.

3. Parker på Söder

Vitabergsparken: En vacker park med blomsterprakt, dammar och grönytor. Här kan du slå dig ned med en bok eller ta en promenad i naturen.

Tantolunden. Tanto är ju ändå alltid Tanto. Perfekt för promenad, nyttja utegymmet eller ta ett dopp. Här finns något för alla!

Skinnarviksberget: Klockren utsikt över hela stan mer eller mindre om du tar dig upp på klippan. Nere i parken finns fina grönområden och en lekplats.

Nytorget: Nytorget är tveklöst där Stockholms hipsterrörelse började gro. Torget som är mer av en park passar bra för att chilla med en kopp kaffe i handen. Annars är det aldrig lång till shopping och uteserveringar.

elcykel på södermalm

4. Guidade turer

Elcykel – Ett trevligt sätt att snabbt ta sig runt i stadsdelen är att cykla med elcykel. Det finns även guidade turer där cykel och hjälm ingår. Guiden följer med och berättar om spännande platser. Bokning kan ske via GetYourGuide 

Promenad – En klassisk stadsvandring där kunnig guide berättar om Södermalm och dess historia. Stadvandringen tar cirka två timmar och kostar cirka 400 kronor per person. Bokning kan ske via GetYourGuide

Ölvandring – En vandring genom de gamla bryggerikvarteran på Södermalm. Efter en guidad tur avslutas allt med ölprovning hos en lokal pub   – Läs mer på Upplevelse.com

5. Shoppinggator och butiker

Götgatan: Södermalms huvudgata är full av butiker, restauranger och kaféer. Här hittar du allt från mode och design till second hand-butiker och små hantverksbutiker. Framförallt sträckan mellan Slussen och Medborgarplatsen.

Nytorget och kvarteren SOFO: SOFO står för Söder om Folkungagatan. Runt Nytorget finns det många små butiker som erbjuder allt från kläder och inredning till böcker och smycken. Det är en perfekt plats för att upptäcka lokala designers och unika produkter. Grandpa och Askets nya Secondhandbutik kan nämnas som två favoriter.

silversmideskurs

6. Prova på silversmide

Ateljé Lisa & Eva erbjuder en spännande och unik upplevelse. Prova på att smida ett eget silversmycke som du självklart sedan får ta med hem. Kursen är ungefär 4 timmar och genomförs i grupp. Lediga tider kan ses via GetYourGuide

Praktisk Information

Södermalm är ungefär en dryg mil i omkrets så det kan ibland vara ganska långt från punkt A till B.

Kollektivtrafik: Södermalm är välanslutet med Stockholms kollektivtrafik. Tunnelbanans gröna och röda linje passerar genom stadsdelen, och flera busslinjer gör det enkelt att ta sig runt.

Cykling: Södermalm är en cykelvänlig stadsdel med många cykelvägar och cykeluthyrningsmöjligheter. Det är ett utmärkt sätt att utforska området och upptäcka dess många pärlor.

Promenader: Många sevärdheter och platser ligger inom gångavstånd, och det är ett utmärkt sätt att upptäcka områdets unika atmosfär. Bland promenaderna på Söder måste man också nämna Monteliusvägen som går längs med Söders höjder från Slussen förbi Maria Torget. Man kan nästan gå i grönområden hela vägen till Hornstull.

Humbo.com

Texten ovan är ett bidrag från Humbo.com, en tjänst där du kan skapa en bucketlist för alla dina drömresor. Du kan också tagga alla platser du besökt och samla det i ett snyggt format. Lägg till Stockholm på din bucketlist! – Vad blir nästa resmål?