Boende i Stockholm

Vilket boende i Stockholm önskas? Är det en romantisk weekend som väntar – eller arbetsresa? Är priset viktigast eller önskas bekvämligheterna som ett hotell erbjuder?  Här är alternativen – från dyrast till billigast.

Lägenhetshotell – Bekvämt vid längre vistelse

Lägenhetshotell är mer än bara ett hotellrum med hög standard. Här finns även ett utrustat kök i proportion till lägenhetens storlek. Ett mycket bekvämt alternativ för barnfamiljer som vill kunna sova i olika rum, ha tillgång till kök och kunna umgås – precis som hemma.

Det är även vanligt att lägenhetshotell bokas till företagare som bor i Stockholm under en längre tid. Det är billigare än hotellnätter men framförallt ett ”hem” att komma hem till istället för enbart ett rum. Exempelvis finns ett hotell i Kistagallerian som bland annat vänder sig till de många utländska företagare som kommer till Sveriges ”Silicon Valley”.

Lägenhetshotell passar dig som ska bo länge och vill få en ”hemmakänsla”. Till skillnad mot hotell finns ibland begränsningar gällande hur lång tid som måste bokas via ett lägenhetshotell. Det kan exempelvis vara krav på minst en vecka eller mer. Lägenhetshotell i Stockholm kan bokas via Forenom.se

(Bild från Forenom.se)

Hotell – När bekvämlighet är viktigt

Är bekvämligheter viktigast är hotell det självklara valet. Generellt är komfort och standard riktigt hög (från 3 av 5 stjärnor) samtidigt som toalett och dusch finns på rummet.  I de flesta fall ingår även den härliga hotellfrukosten och önskas middag kan det köpas i restaurangen.

Passar dig som vill ha den bekvämt. Nästan oavsett var i Stockholm som boende önskas finns minst ett hotell att välja på. Frågan är vilka extrabekvämligheter som önskas. Gym eller spa i källaren? Restaurang med vinkällare? Eller bara ett extremt bra läge med 2 meter till Drottninggatan?

Nackdelen är prisnivån. Det går att hitta hotell i Stockholm för ca 600 kr per natt för ett dubbelrum. Men för de som vill bo relativt centralt är det ofta närmare 1000 kr per natt. För en barnfamilj på en veckas semester i huvudstaden blir det dyrt. Dessutom när ingen mat kan lagas på rummet. Se våra artiklar och recensioner om olika hotell i Stockholm

Vandrarhem – Billigt, stor skillnad i komfort

I Stockholm finns vandrarhem både mycket centralt samt i vissa förorter. Kvalitén och komforten varierar kraftigt. En del kan upplevas näst intill ha hotellstandard. Däremot är det nästan alltid gemensamma toaletter och duschar – vilket gör att det inte får kallas hotell. Samtidigt finns det vandrarhem med betydligt sämre standard.

Passar dig som vill hålla nere kostnaden. För barnfamiljer finns mycket stora summor att spara på att boka vandrarhem istället för hotell. Dessutom finns alltid ett gemensamt kök och en del gemensamma rum för umgänge, något som är mycket uppskattat av småbarnsfamiljerna.

Det billigaste alternativet är att välja sovsal eller rum med 6 – 12 bäddar. De som vill bo mer för själva kan boka ett eget rum för mellan 400 – 800 kr.  Bilden nedan är från STF Vandrarhem på Långholmen. Ett ombyggt fängelse som bjuder på ett mysigt boende och trevlig miljö. Läs mer om STF vandrarhem i Stockholm och jämför läge/pris.

 

AirBnB – Billigt och personligt

AirBnb är en bokningsportal där privatpersoner kan hyra ut allt från ”en madrass på golvet” till en hel lägenhet. Kvalitén på boende och bemötande är extremt olika men genom att söka upp de uthyrare som blivit ”Superhost” ges en garanti på att tidigare besökare verkligen varit nöjda.

Passar för dig som vill hålla nere priset och kan tänka dig bo enkelt. Bilden nedan visar två boenden där kostnaden är ca 200 kr per natt. (Det undre priset är för tre dagar).

Vissa bokar även AirBnB utifrån att det är ett mer personligt boende än hotell och vandrarhem. Många värdar kan berätta om närliggande turistattraktioner, kommunikationsmöjligheter och även den lokala kulturen. Det är en av orsakerna till att många utländska turister bokar detta. Mer information och bokning av AirBnB i Stockholm finns här.

(Bild från Airbnb.se)