Karl XII:s staty står i Kungsträdgården, en av Stockholms mest centrala och välbesökta parker. Statyn har blivit en ikonisk del av stadens landskap – förknippad med en hel del historiska händelser.

Om Karl XII statyn

Karl XII:s staty placerades här 1868 och har sedan dess varit en viktig del av parkens karaktär. Den ställdes upp som ett 150-års minne efter Karl XII död. Statyn är riktad mot öster, vilket symboliskt pekar mot Ryssland – en påminnelse om Karl XII:s militära kampanjer under det Stora nordiska kriget.

Statyn föreställer Karl XII, även känd som “krigarkungen”, som regerade Sverige mellan 1697 och 1718. Karl XII är avbildad i uniform, med värjan draget och pekande österut. Detta är en dramatisk och dynamisk framställning som speglar kungens krigiska natur och hans ambitioner som militär ledare.

KARL XII SATY I KUNGSTRÄDGÅRDEN

(Bildkälla: Av Tage OlsinEgen avfotografering, CC BY-SA 2.0, Länk )

Skulptör – Johan Peter Molin

Statyn är skapad av den svenske skulptören Johan Peter Molin, som var en framstående konstnär under 1800-talet. Molin, som även har skapat andra kända verk i Stockholm som “Bältespännarna”, hade en stark förmåga att fånga dramatik och rörelse i sina verk, vilket är tydligt i Karl XII:s staty. Molin inspirerades av de klassiska skulpturtraditionerna men lade även till en egen nordisk karaktär i sina verk, vilket gav dem en unik plats i svensk konsthistoria. Detta var hans bidrag till den tävling som skulle avgöra hur Karl XII skulle avbildas.

Upplevelser vid statyn

Kungsträdgården, som sträcker sig från Hamngatan i norr till Strömmen i söder, är en historisk park som har anor från 1400-talet och har fungerat som en plats för kunglig representation, trädgård och rekreation.

Besökare som stannar vid Karl XII:s staty kan njuta av den vackra omgivningen i Kungsträdgården, som erbjuder en blandning av historisk arkitektur, grönska och modern stadspuls. Statyn är en populär mötesplats, och under sommarmånaderna fylls parken av människor som njuter av picknickar, konserter och andra evenemang.

För den som är intresserad av svensk historia ger statyn också en chans att reflektera över en av de mest dramatiska perioderna i landets förflutna, medan man tar in den atmosfär som bara Kungsträdgården kan erbjuda.

Hitta hit

Kungsträdgården ligger mycket centralt i Stockholm och du tar dig hit enkelt genom att promenera från centralstationen. Promenaden tar ungefär 10 minuter. Är du redan nere i T-centralen och vill komma fram lite fortare kan du ta blåa linjen mot Kungsträdgården och åka en station.