Guidade turer inom historia i stockholm

Vikingafält och runstenar. Arkitektur i Gamla stan. Kvarlämningar från bronsåldern. Den som är intresserad av historia har en uppsjö av aktiviteter i Stockholm att överväga. Nedan ser du ett urval av guidade turer i Stockholm mot Historia.

 

Viking tour stockholm

Halvdagens Viking Culture Tour från Stockholm

Runstenar, gravfält och vikingeparlament. Under den här turen får du uppleva vikingakulturen på riktigt. Du blir upphämtad av en minivan i Stockholm, som tar dig ut till höjdpunkter som Baby bro, ett gravfält där människor har begravts i mer än tusen år.

Den stora attraktionen på turen är Sigtuna, Sveriges äldsta ännu existerande stad, som har mängder av historiska sevärdheter att utforska. Kom ihåg att ha ett par goda promenadskor när du ska ut på turen.

Pris: Från 1 100 kronor per personvikinga culture

Upplev vikingakultur och arv i liten grupp

Med den här turen kan du ta en paus från storstadslivet i Stockholm, för att istället upptäcka Uppsalas landsbygd och de historiska sevärdheter som finns här. Turens längd är tre timmar och du hinner bland annat se flertalet runstenar, utforska resterna av ett vikingatidsparlament samt besöka en rekonstruerad vikingabro.

I priset ingår upphämtning och avlämning från hotellet (måste ligga inom 5 kilometer från centralstationen), chaufför, guide och äkta (alkoholfri) vikingamjöd.

Pris: Från 990 kronor per person


guidad tur södermalm

Bohemiska Stockholm: Vandring på Södermalm

Idag anses Södermalm ha de mest trendiga kvarteren i staden. Så har det dock inte alltid varit. Tidigare var stadsdelen hem åt en, till stora delar, fattig arbetarklass. Under den här turen får du lära dig om Södermalms historia – från häxprocesser och avrättningar till arbetarklassen och de hipsters som bor här idag.

Upptäck trendiga butiker, kaféer och trähusen som en gång var hem åt fattiga bohemer. Turen utgår från Slussen, där en guide möter upp er.

Bokas som grupp


gamla stan guidad tur

Rundtur i Gamla Stan

Gamla stan är fylld av historia. Under den här turen får du göra en resa tillbaka i tiden för att uppleva den. Du får guidning kring landmärken som till exempel Kungliga slottet och statyn Sankt Göran och draken. Vidare får du höra historier om händelser som Stockholm Blodbad – på platsen där det faktiskt skedde. Du får en inblick i hur det var att leva i Stockholm på 1500-talet, hur vardagen såg ut, och vad man trodde på.

Pris: Från 395 kronor per person.


Scandic Gamla stan

Hotelltips – Scandic Gamla stan

Var? Gamla stan

I närheten: Kungliga slottet, Riddarholmen, Järntorget, Livrustkammaren

 Se lediga rum / Boka

 

Historiska stadsvandringar i Stockholm

En historisk stadsvandring i Stockholm kan erbjuda något för såväl gamla som små, turister som lokalbor och historieälskare som bara lite allmänt nyfikna.

För historieintresserade

För den som älskar historia finns möjlighet att djupdyka i historiska platser och få en verkligare bild av händelser som man bara har läst om. Stockholms blodbad är ett exempel på det – på stadsvandringen i Gamla stan får du höra om händelsen på platsen där det faktiskt skedde.

För turisten

Som turist i Stockholm är det tacksamt att upptäcka staden till fots. Rundturer i Gamla stan bjuder på en nära upplevelse av Stockholms äldsta stadsdel, medan vandringen på Södermalm visar en helt annan sida av huvudstaden. Historiska stadsvandringar ger både sightseeing och kunskap på samma gång, vilket låter turisten maximera vistelsen.

För nyfikna lokalbor

Även stockholmare kan upptäcka något nytt genom att gå någon av stadsvandringarna. Guiderna djupdyker i händelser och kan lära alla något nytt – sannolikt även infödda stockholmare med ett historieintresse.

Bra att tänka på

  • Kläder efter väder. Vädret i Stockholm varierar och kan slå om ganska snabbt. Titta på väderprognosen och ta med dig passande kläder – nära vattnet, till exempel vid Birka, kan vindarna stundtals bli kalla även under sommarhalvåret.
  • Sköna skor. Bekväma skor är ett måste på en stadsvandring. Förbered dig på mycket gång. Kullerstensgatorna i framför allt Gamla stan ställer särskilt höga krav på bra skor.
  • Ta med snacks och dricka. Stadsvandringarna brukar vara ett par timmar långa. Ta med dig snacks och dricka för att hålla uppe humör och energi.
  • Visa hänsyn till boende. I vissa områden, så som Gamla stan, är det lätt att glömma att folk faktiskt bor där. Tänk på att visa hänsyn till boende när du fotograferar och upptäcker.
  • Planera in vila under dagen. För den som inte har gått en stadsvandring förut kan tempot vara lite överraskande. Glöm inte att planera in vila både före och efter vandringen om du inte är van att gå långa sträckor.

Vilken stadsvandring passar dig bäst?

Det är en god idé att först och främst välja stadsvandring efter vad som är mest intressant, men det finns fler faktorer som är bra att tänka på.

Medeltid eller modern historia?

Den som gillar medeltida historia gör bäst i att gå en stadsvandring i Gamla stan eller utforska runstenar norr om staden. Lite mer modern historia erbjuds på stadsvandringen som går genom Södermalm.

Längden

En annan faktor är längden. Vissa turer är runt tre timmar långa (runstenar, t.ex.), medan andra bara är någon timme lång, så som den i Gamla stan. För den som inte är van att gå längre sträckor kan det vara klokt att prioritera en kortare tur.

Om du har svårt att gå längre sträckor men ändå är intresserad av runstenarna utanför Uppsala, är det en god idé att höra med arrangören om en privat guide kan erbjudas. En privat guide behöver inte förhålla sig till en större grupp och kan ge förslag på hur turen kan anpassas för att göra den mindre fysiskt ansträngande.

Plats

Det är enkelt att ta sig till de olika delarna av Stockholm, men det kan ta tid. En rundtur i Gamla stan väger kanske lite tyngre än den på Södermalm om hotellet finns i Gamla stan, och vice versa.

 

Frågor och svar

Förväntas det att ge dricks till guiden?

Turerna anordnas av olika arrangörer men det generella svaret är nej. Det förväntas alltså inte. Dock kan det accepteras och uppskattas av guiden.

Jag ska gå stadsvandringen med vänner från utlandet – vilka språk erbjuds?

Språk som svenska, engelska, tyska, franska och spanska brukar erbjudas. Klicka in dig på upplevelsen för mer information.

Går det att få en guidad tur i privat grupp?

Det brukar gå att ordna, men räkna med att priset kan bli lite högre per person om det är en liten grupp.