Stockholm är känt för mycket. Om det inte är vattnet och öarna det talas om, kan det istället vara museum och nöjen som hamnar på folks läppar. I Stockholm finns också ett antal hotell som är kända långt utanför stadens gränser.

Följande hotell är några av dem som kan räknas som klassiska.

Hotel Kung Carl

Hotel Kung Carl, döpt efter Kung Carl XV, är Stockholms äldsta hotell som fortfarande är i drift. Hotellet invigdes den 1:a juli år 1866 av vinhandlaren Johan Ludvig Lundberg, vilket innebär att hotellet nyligen firade sitt 150-årsjubileum.

För att få använda sig av namnet sökte Lundberg om tillstånd hos kungen, vilket kungen beviljade. Idag är det till störst del namnet som minner om 1800-talet – hotellets interiör är modern, påkostad men samtidigt exklusivt gammaldags.

För dig som vill uppleva historia är Hotel Kung Carl det rätta valet.

kung carl

 

Grand Hôtel

Grand Hôtel är ett av de mest välkända och välrenommerade hotellen som Stockholm har att erbjuda. Hotellet kan räknas till de äldsta i Stockholm som fortfarande är verksamt – kanske det nästa äldsta.

År 1874 (endast åtta år efter Hotel Kung Carl) öppnades det, med dåtidens mått mätt, jättelika hotellet. Då Stockholm och Sverige blev allt mer och mer känt internationellt, fanns en stor efterfrågan på hotell för att möta det ökade antalet turister.

Genom hotellets historia har nobelpristagare, världsstjärnor inom film och musik och andra intressanta personligheter bott här. Vill du göra sällskap med dem? Då är Grand Hôtel det som gäller.

grand hotel

Sheraton

Under den omfattande Norrmalmsregleringen, som kraftigt rörde om i Stockholms citykärna, kom Sheraton Hotel Stockholm till. Byggnaden är typisk för den arkitektur som skulle komma att ersätta bl.a. klarakvarteren – stort, funktionellt och enkelt.

Med sin brunröda fasad sträcker den sig nio våningar över marken på tegelbacken, endast ett par hundra meter från Stockholms centralstation. Sheraton Stockholm kom att bli det första hotellet i kedjan att byggas utanför USAs gränser. Med 465 rum är det ett av Sveriges största hotell idag.

sheraton