Välj på 2 olika kaffeprovningar i Stockholm – Hos Johan & Nyström eller Kaffemissinären. Boka din biljett online eller köp som presenktort.
Kaffeprovningen hålls hos Kaffemissionären i Stockholm, vilka minst sagt proffs på kaffe. På deras provningar ges både kunskap, intressanta infallsvinklar och häftiga smakprovningar. Boka själv eller bjud med vänner på en ”garanterat bönhörd upplevelse”.
Under kaffeprovningen får du bland annat smaka på fem sorter ”i världsklass” samt ett flertal tips för att få fram bäst arom även på kaffet som bryggs hemma.
Boka: Se lediga datum via knappen ovan. Välj ”Boka nu” för att välja ett datum och köpa biljetter. Välj ”Köp som presentkort” om upplevelsen önskas ges bort. Då kan presentkortet användas vid valfritt tillfälle. Kom ihåg att olika datum har engelsk eller svensk guide.

Kaffeprovningen hålls hos Johan & Nyström i Stockholm – ett rosteri som startade upp 2004. Dom två grundarna bjuder på en spännande och lärorik upplevelse.
Under provningen får du lära sig mer om hur ursprunget, odlingsmetoderna och skörden kan påverka både doft och smak. Utöver detta får man även prova på olika bryggningsmetoder och givetvis också provsmaka olika väldoftande och smakrika kaffesorter.
Boka datum: För att delta köps ett presentkort hos Liveit. Sedan växlas detta in för valfritt tillfälle för provning. Presentkortet är giltigt i ett år och kan bytas mot en rad olika upplevelser i Stockholm.
Att tänka på innan en kaffeprovning
När kaffeprovningen är bokad finns det ett par saker som är bra att ha i åtanke för att maximera upplevelsen.
- Undvik starka smaker innan
Gäller för de flesta sorters mat- och dryckesprovningar. Undvik starka smaker innan så att dina smaklökar är redo att ta emot alla nyanser i de olika kaffesorterna.
- Fel dag för parfym
Precis som starka smaker kan påverka smakupplevelsen under kaffeprovningen, så kan användning av parfym också göra det. Att lukta på kaffet är en viktig del del av smakprovningen. Dessutom finns en risk att du inte blir särskilt populär bland de andra deltagarna på provningen.
- Dofta innan du smakar
Arom är en stor del av kaffeupplevelsen. Börja med att dofta på det nymalda kaffet (”dry sniff”) och sedan på det bryggda kaffet (”wet sniff”) för att få en uppfattning om doftprofilen – fruktig, nötig, blommig, jordig, etc.
- Smaka med slurp-teknik
När du smakar, ”slurpa” kaffet (dra in det med luft) så att det sprids över hela tungan och når hela munhålan. Det hjälper dig att uppfatta fler smaknyanser och texturer.
- Anteckna och jämför
Skriv ner dina intryck – arom, smak, syra, kropp, eftersmak – för varje kaffe. Det hjälper dig att träna upp ditt sensoriska minne och ger en bra grund för att jämföra olika kaffesorter mer objektivt.
Eller bli diplomerad barista!
Är ditt intresse för kaffe större än vad en vanlig kaffeprovning kan möta? Köp presentkortet som ger dig en tre timmars utbildning i olika väldoftande kaffesorter och vilka kaffemaskiner som ska användas för att nå olika resultat och hur kaffe kan kombineras med andra smaker. Bli en diplomerad barista!
Utöver att lära sig grunderna inom kaffe ges en grundlig utbildning inom Latte Art. Med andra ord hur vackra mönster skapas i skummet på en kaffe latte. Kursen kan självklart även ges bort som presentkort till en kaffeälskade vän. Läs mer om kursen och presentkortet.