Hyr en elsparkcykel i Stockholm – då hinner du se mer av huvudstaden. Det är en möjlighet att utforska staden på ett flexibelt, effektivt och – kanske framförallt – roligt vis.

Elsparkcyklar finns numera överallt i Stockholm. VOI och deras konkurrenter har mängder av elsparkcyklar ute på gatorna att bara börja använda. Det enda du behöver är ett betalkort, en smartphone och deras app.

Kortfakta:

  • Hyr elsparkcykel per timme
  • Hantera allt via en app
  • Åldersgräns 16 år
Ladda ner appen 

Hur funkar det?

Att komma igång är enkelt. Såhär gör du:

  1. Leta efter en VOI ute på gatorna. Du behöver sannolikt inte gå särskilt länge innan du hittar en. I appen kan du dessutom se var de finns utplacerade.
  2. Gå in i appen och tryck på “scanna”. Läs av QR-koden på styret med mobilens kamera. Om det inte fungerar, till exempel på grund av det är för mörkt eller att det är smuts på QR-koden, kan du skriva in ett nummer manuellt.
  3. Sådär! Elsparkcykeln är upplåst och det är bara att börja köra.

Att tänka på för en säkrare färd

Det finns ett antal saker som är bra att ha i åtanke när du kör. Till exempel rekommenderar Voi och andra uthyrare att man använder hjälm. Du bör även tänka på att inte köra onykter och att inte vara fler än en på sparkcykeln. Tidvis kan det råda högt tempo i trafiken i Stockholm, och stor försiktighet bör då iakttas.

Frågor och svar

Var får man köra med elsparkcykel?

Elsparkcykel får användas på cykelbanan. Körbana får enbart användas om det anses vara lämpligare med färdmålets läge i åtanke. Det här förutsätter att hastigheten på vägen är 50 km/h eller lägre. Du ska inte köra på trottoaren.

Vilken fordonstyp klassas det som?

Vanligt är att de har en hastighetsbegränsning på 20 km/h och de klassas då som cyklar. Om de går högre än så, kan de klassas som mopeder.

Finns det någon åldersgräns?

För att köra Voi ska du vara 18 år, vilket företaget bestämt själv. I en del andra länder gäller istället en åldersgräns på 16 år.