Millesgården Museum – Köp biljett

Millesgården Museum är en kulturell pärla på Lidingö. Museet var en gång hem och arbetsplatsen för det kända konstnärsparet Carl och Olga Milles.

  • Skulpturpark och konstutställning
  • Mysigt café
  • Köp biljetter i förväg online

Biljetter till Millesgården

Biljetter kan köpas online i förväg. Visa upp biljetten, i din mobil, vid ankomst. Ombokning kan ske fram till 23:59 dagen innan inbokat besök.

Powered by GetYourGuide

Höjdpunkter:

 

Skulpturparken: Utforska den vidsträckta parken med Carl Milles imponerande skulpturer, dekorativa fontäner och välskötta rabatter.

Arkitektur och konst: Beundra det arkitektoniska arvet från Carl och Olga Milles genom att besöka deras välbevarade ateljé och hem.

Konstsamlingar och utställningar: Ta del av museets rika konstsamlingar, inklusive mosaiker, klassiska målningar och vintage-skulpturer, samt utforska de tillfälliga utställningarna som presenteras.

Audioguider: Museet erbjuder ljudguider på flera språk, inklusive engelska, svenska och kinesiska.

Millesgården bjuder inte bara på en kulturell upplevelse utan även på en möjlighet till avkoppling och reflektion. Efter att ha utforskat museets konstsamlingar och utställningar kan besökare njuta av en paus på museets kafé, där de kan avnjuta en måltid eller bara ta det lugnt i den lugna omgivningen av den grönskande parken.

Tillgänglighet

Konsthallen inom museet är helt tillgänglig för rullstolsburna, men tillgängligheten i skulpturparken kan vara begränsad på grund av dess terrasserade utformning med trappor.

 Hitta till Millesgården Museum

För att ta dig till Millesgården tar du tunnelbanans röda linje norrut (från centralen sett), mot Ropsten. Resan tar ungefär sju minuter. Därefter kan du ta buss nummer 201 och gå av vid Torsvikstorg. Från torget är det sedan ungefär 800 meter att gå till Millesgården.

Känner du för en långpromenad är det ungefär 50 – 60 minuters promenad från Ropstens tunnelbanestation.

Läs mer och beställ biljetter här

Om Carl Milles

Carl Milles (1875–1955) var en av Sveriges mest framstående skulptörer, internationellt känd för sina dramatiska och stiliserade verk i brons och sten. Han föddes i Uppsala och utbildade sig först till möbelsnickare innan han började studera skulptur, bland annat i Paris där han influerades av Auguste Rodin.

Milles utvecklade en särpräglad stil med inspiration från antiken, mytologi och kristen symbolik, ofta med svävande figurer och dynamiska rörelser. Hans verk kännetecknas av en lekfull, ibland spirituell karaktär och en stark känsla för rumslighet.

Milles 1955

Carl Milles är kanske mest känd för offentliga verk som Poseidon i Göteborg och Orfeusgruppen vid Stockholms konserthus. Han arbetade också under många år i USA, bland annat som professor vid Cranbrook Academy of Art i Michigan, där han fick stor uppskattning och skapade flera monumentala verk.

Om Millesgården

Millesgården, belägen på Herserudsklippan på Lidingö utanför Stockholm, var Carl Milles och hans hustru Olgas hem och ateljé. De började bygga den år 1906, och det utvecklades snabbt till ett unikt konstnärshem. Idag är Millesgården ett museum, skulpturpark och kulturcenter. Den rymmer både Milles originalverk, antikviteter och samtida utställningar.

Trädgården är särskilt känd för sin terrasserade arkitektur och dramatiska utsikt över Stockholms inlopp. Skulpturerna är integrerade i landskapet på ett sätt som förhöjer både konsten och naturen omkring. Här finns flera av Milles mest kända verk, som Hand of God, Gud Fader på Himmelsbågen och Angel Musicians.

Guds hand 2007

 

Frågor och svar

Vem var Carl Milles?

Carl Milles var en mycket profilerad skulptör under 1900-talets första hälft. Han fick regelbundet stora utsmyckningsuppdrag när städer byggdes ut och ligger bakom kända verk som Guds hand, Vingarna och Skridskoprinsessan.

Vilken stil förknippas han med?

Han skulle kunna beskrivas som både traditionell och nyskapande. I valet av motiv anses han ha varit traditionell, med inspiration från bland annat svensk historia och kristen mytologi. Ett exempel på hans nyskapande sida visade sig senare i karriären, när han lyfte upp skulpturerna på ett sätt som gav illusionen att de svävade fritt i luften.

Finns det hotell i närheten?

Ja, ett exempel är Scandic Foresta, som ligger ungefär 250 meter från Millesgården. Det kan vara ett bekvämt alternativ för den som vill vara nära och inte behöva åka ut till Lidingö från innerstaden.