Kungliga Operan i Stockholm ger svårslagna känsloupplevelser genom föreställningar av operor och baletter i världsklass. Dessutom i anrika lokaler med kunglig glans.
En historisk Opera i hjärtat av Stockholm
Kungliga Operan, eller Operan som den också kallas, ligger mellan Gustav Adolfs torg och Kungsträdgården på Norrmalm i centrala Stockholm. Det är Sveriges nationalscen för operor och balettföreställningar och har ett historiskt ursprung med sin början redan 1773, då den grundades av Kung Oscar III.
Reklam: Lenders listar Sveriges billigaste lån
600 människor jobbar på Operan
Drygt 600 människor har sin anställning på Kungliga Operan. Av dem räknas ensemblen, ledningen men också alla de bakom kulisserna som gör ett enastående jobb för att producera föreställningar i världsklass, här finns tveklöst några av Sveriges skickligaste tekniker, ljussättare och scenografer inom scenteknik, för att inte tala om alla begåvade hantverkare, sömmerskor, esteter och kreatörer i kostymateljén eller mask- och perukateljén. Listan på alla som behövs för en enda föreställning kan göras mycket lång, och ger en förförståelse för den höga kulturella kvalitén av den upplevelse man ska betrakta.
Kungliga operans kör
Sedan starten 1773 har här funnits en kör. Kungliga Operans kör är därför en av världens äldsta körer. Den har omkring 60 professionella sångare och är därför också en av Sveriges största körer. Kören har vunnit priser för sin höga kvalité och fantastiska skicklighet.
Unga på Operan
Unga på Operan är Kungliga Operans utåtriktade verksamhet för barn- och ungdomar för att locka dem in i Operans och balettens världar. Här pågår också Skapande skola-projektet som innefattar alltifrån workshops med ett fåtal, till längre projekt tillsammans med en hel skola.
Kultur för alla
Att uppleva kultur av hög klass borde uppskattas av alla människor. På Operan i Stockholm är också alla välkomna från stora till små, enskilda eller familjer. Genom att studera Operans imponerande kalendarium hittas något för alla.
Hitta till Kungliga Operan
Kungliga Operan ligger mellan Gustav Adolfs torg och Kungsträdgården. Hit tar du dig enkelt från centralen med tunnelbana eller gång.
Tunnelbana 
Ta tunnelbanans blåa linje norrut en station och kliv av vid Kungsträdgården. Härifrån är det bara någon minut att gå.
Promenad 
Det går också utmärkt att promenera hit direkt från centralstationen. Det är ungefär 750 meter och tar omkring 10 minuter.
Kungliga Operans historia
Kungliga Operan i Stockholm, ofta kallad ”Operan”, har en lång och anrik historia som sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Den grundades av Gustav III år 1773 och är därmed en av de äldsta scenerna i Europa. Gustav III, som var en stor beundrare av teater och musik, ville skapa en svensk nationalscen för opera och skådespel och initierade därför bygget av den första byggnaden.
Den första föreställningen som framfördes vid operans invigning var Thetis och Pelée, en fransk barockopera av Jean-Baptiste Lully, men med svensk text av Johan Wellander. Huset låg vid nuvarande Gustav Adolfs torg, där det skulle förbli en central del av Stockholms kulturliv i århundraden framöver.
Gustav III:s opera och mordet 1792
Under Gustav III:s tid blomstrade operakonsten i Sverige. Hans stora kulturintresse ledde till att det fick en framträdande plats i hovlivet. Han var själv djupt involverad i teater och skrev bland annat librettot till operan Gustaf Wasa, tonsatt av Johann Gottlieb Naumann.
Den 16 mars 1792 skedde dock en av Sveriges mest omtalade historiska händelser. Gustav III blev skjuten vid en maskeradbal av konspiratören Jacob Johan Anckarström, vilket ledde till hans död några veckor senare. Mordet, som inspirerade Giuseppe Verdi att skriva operan Un ballo in maschera, satte punkt för kungens kulturella satsningar. Efter Gustav III:s död avtog det starka stödet för operakonsten och den första byggnaden förföll successivt.
1800-talets utveckling och rivningen
Under 1800-talet fortsatte Kungliga Operan att vara en viktig scen för svensk och internationell opera. Många framstående kompositörer och sångare verkade där, bland annat Jenny Lind, som blev en internationell stjärna. Under denna tid spelades både svensk och utländsk repertoar. Vid slutet av 1800-talet ansågs det ursprungliga operahuset vara förfallet och otidsenligt. År 1892 stängdes det gamla huset och revs för att ge plats åt en ny byggnad.
Det nuvarande operahuset
Det nuvarande operahuset började byggas 1892 och invigdes 1898 av kung Oscar II. Arkitekten Axel Anderberg ritade byggnaden i nybarock stil med rika ornament och en pampig interiör. Den nya byggnaden var modern för sin tid, med bättre akustik och mer funktionella utrymmen för både publik och artister.
Den nya operan blev snabbt en av Stockholms främsta kulturinstitutioner. Under 1900-talet uppfördes många av de stora klassiska operorna och baletterna, samtidigt som svensk opera utvecklades genom verk av kompositörer som Wilhelm Stenhammar, Hugo Alfvén och Hilding Rosenberg.
Operan under 1900- och 2000-talet
Under 1900-talet stärkte Kungliga Operan sin position som Sveriges ledande operahus. Framstående svenska sångare som Birgit Nilsson, Nicolai Gedda och Ingvar Wixell hade sin grund där innan de gjorde internationella karriärer.
På senare år har Kungliga Operan genomgått moderniseringar för att möta de tekniska och konstnärliga krav som ställs . Med en blandning av klassiska operor, nyskapande uppsättningar och en stark satsning på svensk opera och balett har det fortsatt att vara en central del av Sveriges kulturliv.