Riksbanken hade sina lokaler på Helgeandsholmen under lång tid. Men när riksdagsdelen skulle byggas om och utvidgas fick inte Riksbanken plats längre här. Istället flyttades verksamheten till den byggnad där den idag ligger – Riksbankshuset – vid Brunkebergstorg.
Det har en mycket speciell arkitektur och är ritad av arkitekten Peter Celsing. Här är det tydligt att kvadraterna dominerar. Detta är något som både syns utanpå huset och inuti. Fasaden är uppbyggd med svart granit som är grovhuggen. Varje sten är därmed unik och skapar ett rustikt och bergslikt uttryck.

Idag räknas Riksbankshuset till ett av de mest genomarbetade fastigheterna inom svensk arkitektur. Det har därmed inte bara en ekonomisk status i landet utan även en arkitektisk. Detta visar sig inte minst genom att de som är intresserade av arkitektur gärna åker hit för att se hur det är uppbyggt. Det är även klassat som blåmärkt vilket betyder att det ska bevaras som byggnadsminne enligt lagen om kulturminnen.

Läs mer om Riksbankens historia

Visning av Riksbankshuset

Några guidade visningar genomförs inte i huset då detta är arbetsplats som i mycket till och med omgärdas av mycket stora säkerhetsrutiner. Men det går ändå att få lite guidning av huset. Detta på internet. Då det finns ett stort intresse för Riksbankshuset både nationellt och internationellt har man gjort ett flertal filmer om dess historia. Utöver det finns ett bildspel att se.

Se bildspel och filmer på hemsidan

Hotell nära Riksbankshuset

För de som bo på hotell nära Riksbankshuset kan Scandic Sergel Plaza rekommenderas. Det är inte många meter mellan hotellet och Riksbanken. Boka Scandic Sergel Plaza här. Närhet finns även till shopping, nöje och kultur. På någon minut kan man även gå till det mysiga Gamla Stan.

Ska nämnas att detta är hotelltätt område. Inom 500 meter finns över 10 hotell. Se samtliga här.