vasamuseet

Vasamuseet är en av Stockholms, och Sveriges, mest populära sevärdheter. Här finns världens enda bevarade skepp från 1600-talet – en unik konstskatt. Ett måste för dig som är turist i Stockholm.

Kortfakta:

  • Boka entré och rundtur online (Fri avbokning 24h före)
  • Lär dig om hur människor levde på 1600-talet
  • Uppskattat av både stora och små

Boka inträde och guidade tur online


Om skeppet och dess historia

Historian om Vasaskeppet kan delas in i fyra olika delar – Olyckan, Bärgningen, Krigsskeppet och Jakten på Vasa.

Olyckan

Året var 1628 när Vasa skulle ut på sin jungfrufärd inför en storpublik. Skeppet hann segla i ungefär en kvart innan en kastvind fyllde seglen. Skeppet fick så kraftig slagsida att vattnet från Stockholm ström kunde tränga in genom kanonportarna. De flesta som var på skeppet överlevde, men ett trettiotal tros ha omkommit.

Bärgningen

Att bärga vraket var ingen enkel uppgift. Den 24:e april år 1961 lyckades man till slut ta fram Vasa ur djupet. Bärgningen skedde genom att man grävde sex tunnlar under skeppet i syftet att dra starka stålkablar genom den som till slut skulle lyfta skeppet. Det krävdes förflyttningar i 18 etapper innan man till slut kunde dra upp henne. Se bärgningen här.

Krigsskeppet Vasa

Tanken var att skeppet skulle sätta fruktan i Östersjön. Så hade nog också varit fallet, givet att det kunde segla. Kanonerna på vardera sida av Vasa hade kapacitet att skjuta över 300 kilo ammunition samtidigt, vilket var betydligt mer än dåtidens krigsfartyg.

Jakten på Vasa

Jakten på Vasa inleddes av Anders Franzén, som arbetade som bränsleexpert i marinen. Han tillbringade mycket tid på Riksarkivet och Krigsarkivet, sökandes efter ledtrådar om var Vasa kunde ha förlist. Efter att ha fått tag på kartor – och kritisk information från en erfaren dykare – kunde han se att gammal svartek låg på botten ett par hundra meter från Beckholmen.

Detta – och mycket mer – kan du lära dig om när du besöker Vasamuseet.

Övrigt att göra

  • Vasamuseets Restaurang. Restaurangen har uteservering och är öppen vardagar mellan 1100 – 1600. Här finns smörgåsar, varmrätter och fika, bland annat.
  • Trädgården. Bakom museet finns en trädgård där du kan titta på grödor som odlades på Vasas tid. Här hittar du till exempel blomster, läkeörter och köksväxter.
  • I butiken kan du köpa produkter som är unika för Vasamuseet. Bland annat finns repliker på föremål som hittades på skeppet. Sortimentet kretsar just kring Vasa och 1600-talet.
  • Upplev museet online. På dess hemsida kan du  se museets samling, som består av över 40 000 föremål.

Boende i närheten

Vill du åka i vattnet där Vasa förliste kan någon av de många båtturer som finns i Stockholm passa.

Hitta till Vasamuseet

Det finns framförallt två färdmedel som är enkla att ta sig till djurgården med – båt och buss.

  • Båt. Båten går från Slussen (mellan Södermalm och Gamla stan) och kan vara ett bra alternativ för dig som kommer söderifrån. Resan tar strax under tio minuter och det kostar inget extra just för att det är båt – vanlig SL-biljett gäller. På vägen får du en fin utsikt över delar av Stockholm. Kliv av vid Gröna Lund.
  • Spårvagn. Spårvagnen kan vara ett alternativ för dig som kommer från City/Östermalm. Resan tar ungefär 10 minuter från centralen. Kliv på linje 7 mot Waldemarsudde, och gå av vid  hållplatsen Nordiska museet/Vasamuseet.

Beställ biljett till guidad tur här


Frågor och Svar

Hur lång tid behövs på Vasamuseet?

Museet rekommenderar ett besök på minst 90 minuter.

Går det att köpa entré utan guidad visning?

Ja, biljetter kan då köpas via museets hemsida

Får man fotografera på Vasa Museet?

Ja, det är tillåtet att fota och filma på Vasamuseet för privat bruk.