vinprovningar

Boka en kväll med vinprovning i Stockholm. Med vänner, släktingar eller helt själv i en öppen grupp. Nedan presenteras tre företag som erbjuder vinprovningar  – med lite olika teman. Se lediga datum och boka direkt online – eller köp presentkort till present.

vinprovning hos gamla amsterdam

1. Vinprovning med ost – Gamla Amsterdam

En vinprovning som genomförs hos anrika Gamla Amsterdam. Prova fem viner och tre ostar och få kunskap på vägen av en kunnig provledare. Se datum och boka online.

Varar i: Ca 1,5 timme

Pris: 595 kr

Se lediga datum

vinprovning på bistro wasahof

2. Klassisk smakprovning – bistro Wasahov

Bistro Wasahov erbjuder en klassisk vinprovning i fin miljö. Prova 4 – 6 viner medan en kunnig sommelier berättar om vinerna och vad man bör tänka på vid smakprovning. Se datum och boka online.

Varar i: Ca 1 timme

Pris: 440 kr

Se lediga datum

vinprovning med italienska röda viner

3. Vinprovning med italienska viner – Eataly

Eataly erbjuder ett italienskt koncept som kombinerar saluhall med restaurang. Vinprovningen omfattar 3 glas röda italienska viner tillsammans med italienska delikatesser från saluhallen. Se datum och boka online.

Varar i: Ca 1,5 timme

Pris: 595  kr

Se lediga datum

Att tänka på när du ska på vinprovning

Kul att du är intresserad av vinprovning! För att maximera upplevelsen, fins det ett par saker som är bra att känna till:

  • Ät innan – men inte för mycket. Det brukar rekommenderas att äta en lätt måltid innan provningen börjar. Undvik alldeles för stora rätter samt starka smaker. Starka smaker kan sitta kvar i munnen under ganska lång tid efter, vilket kan påverka smakupplevelsen av vinerna negativt.
  • Inga parfymer. Arrangörerna brukar önska att gästerna avstår att bära parfym eller andra starka dofter. Det kan störa smakupplevelsen (eller snarare doftupplevelsen) för både dig själv och de övriga deltagarna.
  • Använd flera sinnen. Ett generellt tips för att njuta mer av vin är att använda så många sinnen som möjligt. Använd synen för att observera klarhet och färg – näsan, för att dra in de olika dofterna. I kombination med smaken bör det bli en njutningsfull upplevelse.
  • Passa på att fråga. Syftet med en vinprovning är att lära sig mer om vin. Tveka inte att ställa frågor till sommelieren, som ju delvis är där för att svara på det som deltagarna undrar över.

Om arrangörerna som erbjuder vinprovning i Stockholm

Här kan du läsa mer om arrangörerna bakom upplevelsen ovan.

Gamla Amsterdam

Gamla Amsterdam är en butik som fokuserar på ost och vin. På sin hemsida uppger de att de har 3 fullsatta vinprovningar i veckan. Förutom att prova vin, kan du också prova ost här. Provningarna sker i butikens källarlokal, som rymmer 22 personer.

Var? 

Gamla Amsterdam ligger på Hornsgatan 39A på Södermalm i Stockholm. Närmsta tunnelbanestation är Mariatorget, som ligger på röda linjen.

 

Bistro Wasahof

Bistro Wasahof erbjuder klassiska vinprovningar i restaurangmiljö. Provningarna hålls av en erfaren sommelier i en 120 år gammal vinkällare. De lägger stort fokus på varje vins historia, tillverkning och egenskaper.

Tips! De är även duktiga på franska ostar. Lägg gärna till en ostbricka. 

Var?

Wasahof ligger på Dalagatan 46 i Vasasta’n. Närmsta station är Odenplan, dit tunnelbanans gröna linje samt pendeltåg går.

Eataly

Eataly är inte bara en restaurang – de beskriver sig själva som en marknadsplats som kombinerar restaurang, saluhall och utbildning. Eataly är från början italienskt (öppnade i Turin 2007), så fokus ligger på italienska viner.

Var?

Biblioteksgatan 5, som ligger mellan Stureplan och Norrmalmstorg. Närmsta tunnelbanestation är Östermalmstorg på den röda linjen.

Fem tips inför provningen

  1. Rensa paletten. Rensa paletten med vatten eller andra milda tilltugg mellan provningarna.
  2. Ta det lugnt. Drick måttfullt och långsamt för att verkligen uppskatta varje vin.
  3. Fokusera på dina sinnen. Var medveten om dina sinnesintryck
  4. Prova olika stilar. Var öppen för att prova viner från olika regioner och med olika druvsorter.
  5. Ha roligt. Kom ihåg att vinprovning ska vara en njutbar och social upplevelse.