Stockholm är fullt av smultronställen att upptäcka. Många känner igen Skansen, Gamla Stan och Slottet – men det finns betydligt fler platser att se.

Om Stockholm är “världens vackraste huvudstad” och om staden kan konkurrera mot de vackraste platserna i världen är självklart subjektivt – besök platserna och avgör själv.

Gamla stan

I Gamla stan finns historia, trånga gränder, kullersten och färgglada hus. Ett måste att besöka för turisten. Slottet, Storkyrkan och Västerlånggatan är kanske de mest besökta platserna på dagtid. På kvällen finns ett krogliv som lockar såväl turister som lokalbor. Många väljer att uppleva Gamla stan via guidade stadsvandringar.

Så tar du dig hit: Promenadavstånd från centralen. Tunnelbanans röda och gröna linjer stannar i Gamla stan.

Restid från centralen: Två minuter

Tunnelbanestationerna

Stockholms tunnelbana är känd för sin konst och kallas ofta för världens längsta konstutställning. Res här för att upptäcka verk med allt från det nyskapande 1950-talet fram till modern, vågad konst. Läs mer om konstverken på SL.se

Mäster Mikaels gata

På Södermalm finns världsunika trähuskvarter. Den sammanhållna trähusbebyggelsen är typisk för de nordiska länderna – längre söderut har liknande kvarter funnits, men inte riktigt på samma sätt.

Mäster Mikaels gata och kvarteren omkring bjuder på en pittoresk miljö med gamla trähus och kullersten. Tillsammans med Djurgårdsstaden finns här den mest omfattande och sammanhängande trähusbybebyggelsen i Stockholmsområdet.

Så tar du dig hit: Tunnelbanans gröna linje söderut. Gå av vid Slussen och promenera ca 700 meter.

Restid från centralen: Tio minuter

Drottningholms Slott

Drottningholms Slott finns med på UNESCOs världsarvslista och är kungen och drottningens permanenta bostad. Här kan du promenera i barockträdgården och bland annat titta på slottet, Kina slott och Slottsteatern.

Så tar du dig hit: Gröna linjen norrut, gå av vid Brommaplan. Ta buss 177 mot Skärvik och gå av vid Drottningholm. Ett alternativ är att ta båten från Stadshuskajen för vackra vyer längs vägen.

Restid från centralen: Ca 40 minuter

Utsikten från broarna

Stockholm kallas ibland för Nordens Venedig, och vattnet sätter givetvis sin prägel på staden. Tar du en långpromenad här är sannolikheten stor att du går över ett flertal broar.

Från flera av dem finns fotogeniska vyer att fånga, inte minst under gryning och skymning. Står du på den nästan 30 meter höga Tranebergsbron ser du till exempel Fredhällsklipporna och Essingeöarna. Från Vasabron ser du landmärken som Riksdagen och Stadshuset.

Önskas ännu större vyer? Boka en tur med en helikopter eller flyg luftballong över staden.

Fjäderholmarna

På Fjäderholmarna får du en smak av skärgården, utan att behöva åka särskilt långt. Ögruppen tillhör den Kungliga Nationalstadsparken och är ett populärt utflyktsmål för både besökande och boende. Här finns omtyckta restauranger, kaféer och Hantverkslängan, som hyser småbutiker med konsthantverk.

Så tar du dig hit: Ta tunnelbanans blåa linje till Kungsträdgården. Promenera till Nybrokajen och ta båten härifrån.

Restid från centralen: 40 minuter

Utsikten från Katarinahissen

Från utsiktsplattformen vid Katarinahissen bjuds det på fina vyer över City och Gamla stan. Plattformen är lika värd att besöka på dagen som på kvällen. Är hissen avstängd kan den som är i god form ta trapporna.

Så tar du dig hit: Tunnelbanans gröna linje söderut. Gå av vid Slussen.

Restid från centralen: 7 minuter

Djurgården

Ett måste för turister. På Djurgården ligger några av Sveriges mest älskade besöksmål. Här hittar du till exempel:

Ön är promenadvänlig och hyser över 30 matställen.

Så tar du dig hit: Spårvagn 7 från centralen till Djurgårdsbron.

Restid från centralen: Sju minuter

 

Kungliga slottet

Kungliga slottet är ett av de största i Europa. Det är kungens officiella residens och rymmer över 600 rum. Här finns fem museum med guidade turer som du kan boka i förväg. Den vackraste vyn ges nog kanske från Blasieholmen på andra sidan vattnet – gärna vid skymning.

Så tar du dig hit: Promenadavstånd från centralstationen. Tunnelbanans blåa linje till Kungsträdgården är ett alternativ.

Restid från centralen: 15 minuters promenad

 

Bergianska trädgården

Här kan du genom ett par korta promenader uppleva omvälvande miljöombyten. Inne i växthuset råder medelhavsvärme året om, och i Victoriahuset ser du jättenäckrosor och andra vattenväxter. Utomhus kan du besöka Japanska dammen, Italienska terrassen samt Öland & Gotland under en och samma promenad.

Så tar du dig hit: Röda linjen mot Mörby centrum. Gå av vid Universitet och gå ca 800 meter.

Restid från centralen: 25 minuter