OBS – Går ej att boka längre

Är du fascinerad av det militära och vill göra något utöver det vanliga? I sådana fall bör  upplevelsen “Köra Pansarvagn i Stockholm” ligga högt upp på listan. Att provköra pansarvagn är något som tidigare inte varit möjligt för allmänheten i Sverige – men nu kan du alltså testa på att manövrera en av dessa 16 ton tunga jättar.

 

Så går det till att köra pansarvagn

Efter att ni har hälsats välkomna inleds upplevelsen med en inmönstring, precis som i det militära. Därefter hålls en teoretisk genomgång där du får lära dig mer om pansarvagnarna och hur de manövreras. Därefter väntar ett ombyte till skyddskläder och ytterligare en teoretisk genomgång, innan ni beger er ut till den inhägnade banan för att äntligen få provköra en pansarvagn.

Provkörningen inleds med att instruktören guidar er genom reglagen och spakarna. Även körteknik kommer att gås igenom innan det är din tur att manövrera jättevagnen. När du sedan får ta över kontrollen, kommer du ganska snabbt att känna hur intuitivt det är att köra den.

De i sällskapet som inte vill testa att provköra en pansarvagn, kan sitta och titta på körningen från åskådarplatser nära banans inhägnad. Vill de vara lite närmare händelsernas centrum, kan de också följa dig från pansarvagnens passagerarplatser.

OBS – Går ej att boka längre

Mer information om upplevelsen

Inga förkunskaper krävs – dock krävs det att du är äldre än 16 år och att du inte är för stor. Personer som väger 100 kg kan uppleva problem med att ta sig ner i pansarvagnen, då ingångsluckorna är fasta.

Vad gäller klädseln kommer det att lånas ut på plats. Dock använder du dina egna skor, varför oömma kängor eller andra skor utan klack är att rekommendera. Upplevelsen är inte väderberoende och hålls utvalda datum året runt.

Upplevelsen och priset avser en person, dock är vänner och bekanta välkomna att följa med och titta på provkörningen. Det här görs från åskådarplatser i anslutning till körbanan, eller från pansarvagnens passagerarplatser.

Upplevelsen tar ungefär en halvtimme, varav 15 – 20 minuters körning.

OBS – Går ej att boka längre

boka här

Om pansarvagnen

Pansarvagnen, Pbv 401, är ursprungligen från Sovjetunionen och köptes in till Sverige under tidigt 90-tal.

  • Vikt: 16 ton
  • Längd: 6,45 meter
  • Bredd: 2,85 meter
  • Höjd: 1,87 meter
  • Passagerarkapacitet: 11
  • Topphastighet: 61 km/h på väg, 30 km/h i terräng och 6 km/h i vatten.

Läs mer eller boka