Friends arena

Ska du besöka Friends Arena för en fotbollsmatch, ett evenemang eller är du bara intresserad av byggets arkitektur och historia? Oavsett så bjuder den häftiga arenan på en upplevelse. I nära anslutning finns dessutom hotell, restauranger och massvis med shopping.

Läs om:

  • Event
  • Boende
  • Transport

Sveriges nya nationalarena stod färdig 2012 och används flitigt både vid sport- och musikevenemang. Arenan är belägen i Solna, ungefär 6 kilometer från centrala Stockholm och det går att ta sig hit både med tunnelbana och buss. Passa gärna på att besöka Mall Of Scandinavia som erbjuder trevlig shopping och andra aktiviteter.

Fotboll på Friends

Arenan är idag Sveriges nationalarena för fotboll vilket innebär att exempelvis EM-kvalets hemmamatcher spelas här. Detta med första matchen 23 mars 2019 mot Rumänien och med avslutning mot Färöarna 18 november samma år.

Utöver att vara Sveriges hemmaarena för herrarnas fotbollslandslag har även det allsvenska laget AIK sin hemmaplan här. Vid en fotbollsmatch finns plats för runt 50 000 åskådare och känslan och stämningen på läktaren är spektakulär när fansen hejar fram sina favoriter.

Andra evenemang

Arenan är inte bara byggd för fotbollsevenemang utan lämpar sig även utmärkt för konserter. Vid musikevenemangen används fotbollsplanen som ståplatssektion och publikkapaciteten uppgår då till ca 65 000 besökare. Stora artister som Eminem, Swedish House Mafia och Iron maiden är några av de stora stjärnorna som slagit publikrekord på arenan. Varje år arrangeras flertalet musikevenemang här och lockar ofta till sig många entusiastiska besökare.

Arenastaden

I takt med att arenan tog sin form växte även en ny stadsdel fram i Solna. Området kallas för Arenastaden och erbjuder boendemöjligheter i form av hotell och flertalet restauranger. Intill arenan ligger dessutom Mall Of Scandinavia som är Sveriges största shoppinggalleria. Här finns över 175 olika butiker för den som känner sig shoppingsugen. Gallerian har även sin egna biograf som även den är en av Sveriges största.

Scandic Järva Krog

Hotelltips – Scandic Järva Krog

Var? Solna

I närheten: Hagaparken, Friends Arena, Mall of Scandinavia, E4:an

 Se lediga rum / Boka

 

Historia

Friends Arena står idag som ersättare för den tidigare nationalarenan Råsunda, som inte längre höll måtten för varken säkerhet eller kapacitet. Första spadtaget togs således av Kronprinsessan Viktoria år 2009, och hösten 2012 stod den ståtliga arenan redo att axla titeln som Sveriges nya nationalarena för fotboll. Arenan är en modernt utformad byggnad där taket går att öppna och stänga.

Ta dig hit

Du tar dig enkelt hit med kollektivtrafik från centrala Stockholm. Det går att åka både tunnelbana och pendeltåg och från tunnelbanestationen Solna Centrum eller Näckrosen tar du dig till arenan på ungefär 15 minuter till fots. Från pendeln är promenadvägen ungefär 10 minuter. Det går också flertalet bussar som stannar i området.

Bildkälla: https://www.friendsarena.se/