gratis i gamla stan

Gamla stan bjuder på en mängd aktiviteter på en liten yta. Den största attraktionen är kanske det Kungliga Slottet, men i närheten finns även Storkyrkan och Livrustkammaren. De flesta attraktioner kostar dock pengar – men här kommer ett par tips som alla plånböcker kan ta del av.

1.     Gratis stadsvandring

För den som kan tänka sig en stadsvandring på engelska eller spanska, så erbjuder Nordic Freedom Tours gratis turer i Gamla stan. Stadsvandringarna brukar vara runt en och en halv timme långa och går förbi många av de stora sevärdheterna i området. Till exempel kan du lära dig mer om följande:

 • Mårten Trotzigs gränd. Sveriges smalaste gata som är ungefär 90 cm bred.
 • Järntorget. Det näst äldsta torget i Stockholm. Har funnits sedan 1300-talet.
 • Tyska kyrkan. Kyrka som ligger i ett område av Gamla stan där många tyskar bodde på medeltiden.
Se utbud på Stockholmfreetour

riksdagshuset

2. Rundvandring i Riksdagen

Riksdagshuset är öppet för rundvandringar året runt. Mellan september och juni, när riksdagsarbetet pågår, så sker visningarna under helgen. De ges på både svenska och engelska.

Rundvandringen kan göras spontant – du behöver inte boka någon plats i förväg. Det finns 28 platser för varje rundtur, och en rundtur tar ungefär 55 minuter. För att se datum och tider går du in och tittar på riksdagens kalender. Aktuellt just nu är att det finns rundvandringar som fokuserar på konstverken i Riksdagshuset, som det finns ungefär 4 000 stycken av.

Se aktuella turer

medletidsmuseum

3. Medeltidsmuseet

Medeltidsmuseet har fri entré och ligger vid Helgeandsholmen östra del (Riksdagshuset ligger på den västra). Här får du möjlighet att lära känna medeltidsmänniskan och en inblick i hur vardagen kunde se ut. Kommer du hit vid klockan 13:00, tisdagar till söndagar, får du en halvtimmes gratis guidad visning av museet. Visningen är familjeanpassad på lördagar och lov.

Se öppettider

gatumusiker

4. Gatuunderhållning

Gamla stan är ett populärt tillhåll för gatuunderhållare av olika slag. Vanligt att stöta på är gatumusikanter som uppträder med ett instrument, en förstärkare och en mikrofon. De vanligaste platserna att se underhållningen är kanske Västerlånggatan och i gångtunneln vid Gamla stans tunnelbana. Tycker du om musiken kan du skänka en slant.


spökvandring

5. Spökvandring för familjen

En familjevänlig spökvandring som görs med hjälp av en gratis app. Ni använder era egna hörlurar och låter er guidas genom den spökliga historia som Gamla stan är känd för. Samtidigt ges möjlighet att lära sig mer om Gamla stans historia i allmänhet, och för barnen finns det historier som berättar om hur det var att vara barn i stadsdelen under medeltiden.

Ladda hem appen

Gamla stan vid nobelmuseet

Gratis i Stockholm…

Självklart finns det ännu fler attraktioner och saker att göra som är gratis i Stockholm. Exempel är följande:

 • Nationalmuseum
 • Kungliga slottet
 • Promenad på Strand vägen
 • Utställningar på gallerier
 • Skansen
 • Picknick i parker
 • Konsert på musikhögskolan
 • Offentlig konst (exempelvis i tunnelbanan)
 • Bada på öppna badplatser eller campingar
 • Stadsbiblioteket

Sci fi bokhandeln i Gamla stan

(SciFi-bokhandeln i Gamla Stan är populärt att besöka av personer med intresse för SciFi)