För dig som studerar på distans och bara besöker Stockholm några veckor per termin finns flera turistboenden att välja mellan. Ska du studera på heltid finns allt från studentkorridor och andrahandsuthyrning till hyreslägenhet och bostadsrätt. Så här hittar du passande studentboende:

Köpa eller hyra – Bovision

Bovision är ”en av de större svenska bostadsportalerna på internet”. Primärt finns här annonser inom försäljning av bostäder men utbudet av hyresannonser är även relativt stort. För annonser inom uthyres gäller först till kvarn även om det är fastighetsägaren som slutligen väljer vem som ska få boendet. Kom ihåg att boende i en ”studentbostad” kräver intyg på studier och att du kan behöva flytta om du inte uppfyller gällande krav. Fråga alltid fastighetsägaren vilka kraven är då det kan skilja något mellan olika bostäder.  Se lediga studentbostäder i Stockholm via Bovision (Det finns även fler liknande tjänster)

Stockholm Stad – Bostadsförmedlingen

”Bostadsförmedlingen” är Stockholm Stads egen bostadsförmedling, vilka även har en kategori för studenter. Till skillnad mot Bovision finns en bostadskö som avgör vem som får bostaden. Har du planer på att studera i Stockholm, även om det är många år kvar, bör registrering ske.

Det går att registrera sig vid 18 års ålder och det kostar sedan 200 kronor per år. För att sedan kunna få en bostad krävs att du är student. Även de bostäder som förmedlas via Bovision kan ha olika regler kring vad som gäller för att klassas som ”student”. Det vanligaste är däremot att personen minst ska studera 15 Poäng per termin. I vissa fall kan även Komvux-studier godkännas.

Både lägenheter och boende i studentkorridor finns tillgängligt. Har du många poäng och därmed möjlighet att få bostad bör du kontrollera utbudet ofta – de flesta objekt ligger inte uppe mer än 2 dagar. Se lediga studentbostäder i Stockholm via Stockholm.se (Kontakta även privata mindre fastighetsägare)

Andrahandsmarknaden – Samtrygg

Samtrygg är en tjänst som utvecklats för att öka säkerheten vid andrahandsuthyrning. Företaget hjälper till med annonsering, försäkring, betalning, avtal samt att beräkna en rimlig hyresnivå. En mellanhand mellan uthyrare och studenten som med flera olika tjänster underlättar för bägge parter. Andrahandsuthyrningen är stor inom Stockholm och kan vara ett sätt att få tag på en studentbostad. Se lediga andrahandslägenheter i Stockholm via Samtrygg (Andrahandsmarknad finns även på Blocket)

Distansstudier – Turistanläggningar

Hotell, camping eller vandrarhem? Studerar du på distans finns ett flertal turistboenden att välja mellan. Det som framförallt skiljer är närheten till studieplatsen, pris samt bekvämlighet. Har du fått en lägenhet men där inflyttningsdatum är en eller två månader efter studierna börjat? Även i dessa tillfällen kan exempelvis vandrarhem eller camping vara ett alternativ. Räkna med att du kan få rejäl rabatt om en hel månad bokas direkt.  Se alternativ till turistboende i Stockholm (Ofta är AirBnb billigast)