Aldrig tidigare har skateboardkulturen varit så populär som den är idag, och trots Sveriges förhållandevis lilla storlek här i världen har vi lyckats göra ett stort avtryck på skatescenen. Dels med flertalet professionella skatebordåkare men även med internationellt erkända märken, bland annat Polar Skate och Sour Solutions.

  • Oftast gratis utomhus
  • För nybörjare och proffs
  • 50 kr för heldag på Fryshuset (Bästa skateparken inomhus)

Vilka är de bästa parkerna?

Idag har Stockholm flertalet skateparker utspridda över stan som alla erbjuder unika möjligheter och utmaningar. Enligt en populär skate shop på Östermalm är följande sex parker de bästa och ett måste för alla skejtare som kommer på besök i huvudstaden.

1. Fryshuset – Stockholm Skatepark

En nästintill legendarisk skatepark på Gullmarsplan som drivs av Sveriges största organisation för unga: Fryshuset. Här finns allt du kan tänkas vilja skejta på, praktiskt beläget under tak när vädret inte är på din sida.

Totalt sett finns här 1 500 kvadratmeter att skejta på och ett besök är definitivt ett måste för den som vill uppleva en svensk skatepark i världsklass. Skejta vertramp, miniramp och pool eller ger dig an den stora streetytan. Vi skulle påstå att om du bara kunde besöka en skatepark i Stockholm så är Fryshuset det uppenbara valet.

2. Highvalley Skateworld

En av landets största skateparker – Highvalley Skateworld – är en skatepark i sin sanna bemärkelse. Det är en betongpark belägen ett stenkast från Högdalen Centrum med en total skateyta på strax över 5 500 kvadratmeter (!).

Gillar du street och pooler så kommer du älska Highvalley; det kan vi nästan garantera. Denna park är också optimal för proffs som sätter höga krav på sina parker och variationen på ytorna som erbjuds.

3. P.U.S.H – i Gallerian

P.U.S.H är ett intressant och nytt koncept som öppnat i Gallerian mitt i stan. På 1 000 kvadratmeter har man samlat intressanta pop-ups från branschen samt en riktigt fin bowl och en spännande streetyta.

Målet med denna nya inomhuspark är att samla ungdomar som delar intresse på en och samma plats. Här är alla varmt välkomna oavsett erfarenhet och bakgrund. Du behöver inte ens skejta för att titta förbi, utan får gärna gå runt bland pop-up-butikerna eller bara titta på när andra skejtar innan du fortsätter shoppingturen på Gallerian.

4. Gubbängen Skatepark (Flygplansparken)

Gubbängen skatepark i Farsta är en betongpark med inriktning på flow-skate och bowls. Parken beskrivs ofta som mellanstor fast i jämförelse med de två största parkerna i Stockholm är den relativt liten.

Här finns särskilda öppettider för de som åker kickbike och de som skejtar, så se till att kolla hemsidan innan ni åker dit. Det är långt ifrån alla parker i Stockholm som tillåter kickbikes så i våra ögon är det definitivt ett plus för Gubbängens Skatepark.

5. Tuna skatepark i Tumba

I Sven Tumbas park på gångavstånd från tunnelbanan hittar vi Tuna skatepark – en något mindre betongpark med en streetyta och en bowl som passar både nybörjare och mer erfarna.

Parken öppnade 2012 och har varit mycket populär sedan starten, mycket tack vare den enkla designen och roliga bowlen. Parken är 750 kvadratmeter stor och tillräckligt varierad för att tillfredsställa de flesta.

6. Kristinebergs skatepark i Stockholm

Mellan Kristinebergs IP och Kungsholmen ligger en skatepark som är mycket nybörjarvänlig. Trots att bowlen håller professionell standard har den anpassats för att underlätta även för de som aldrig skejtat bowls tidigare. Detta möjliggörs framför allt av den stora yta som bowlen täcker då den i princip ser ut som tre stora bowls som man har byggt ihop.

I parken finns även en del bänkar och rails som designats för att skejtare ska kunna skapa riktigt snygga lines med bra flow, antingen i eller utan kombination av bowl-delen.