whiskyprovning i Stockhkolm

En whiskyprovning är en trevlig upplevelse att antingen ge bort eller att bara unna sig själv. En av de många krogarna i Stockholm som erbjuder detta är Ardbegembassy.se i Gamla stan. Ardbeg Embassy bjuder på en whiskyprovning som är en av de mer exklusiva i staden.

  • 1,5 timme
  • Prova 5 olika whiskeysorter
  • En varmrätt
Läs mer eller boka plats

Whiskyprovning och om hur det kan gå till

Först får man såklart (eller får köpa) whisky av det ställe där provningen hålls. Ofta brukar man få ett glas som är lite smalare vid toppen än vad den är vid botten. Hur brukar själva smakandet gå till då?

Först brukar man titta på innehållet. Det här görs bäst genom att hålla glaset mot ljus. Färgen på whiskyn behöver nödvändigtvis inte avslöja åldern på det, istället är det dess mognad man kan säga något om genom färgen. Exempel: En single malt som är gyllenfärgad har troligtvis mognat i sherry ek. En mycket blek whisky kan istället vara ett tecken på att bourbon har använts i processen.

Hur ser man åldern då?

Åldern kan man säga (inte exakta år förstås) genom att hålla glaset i en vinkel och skvalpa runt whiskyn i glaset. Tänk ungefär att du tvättar glasets insida. Håll glaset upprätt och se hur whiskyn bildar ”ben” som rinner ner längs glasets sidor. Whiskyn avdunstar nu – ju snabbare den avdunstar, desto yngre whisky. Vill man komma riktigt påläst till provningen, kan man till exempel kolla in wikipedia.

Troligtvis kommer du att få flera olika whiskysorter i olika åldrar på din whiskyprovning – ett bra tillfälle att testa detta alltså. Efter tittandet följer sedan luktandet och smakandet. För att lära dig mer om dessa, rekommenderas det att helt enkelt fråga vid whiskyprovningen.

Med största sannolikhet kommer du att få en grundlig genomgång av personalen. Vill man vara än mer påläst innan man kommer dit, kan det vara bra att läsa lite allmänt om whiskyprovning. Läs mer om Whiskyprovning Stockholm.

Läs mer eller beställ värdebevis