Ett flertal hyresvärdar och bostadsrättsföreningar i Stockholm har förbjudit sina boende att hyra ut via Airbnb. Men det är ett förbud som går emot lagen. Du kan alltid hyra ut – så länge som du själv bor i lägenheten.

Det är framförallt den låga räntan och stora efterfrågan på bostäder som har dragit upp bostadspriserna rejält under de senaste tio – femton åren. Även om det gäller generellt så har priserna framförallt ökat i Stockholm vilket innebär att många har svårt att komma in på bostadsmarknaden.

I centrala Stockholm får man i dagsläget räkna med ett pris på över 70 000 kr per kvadratmeter vilket för många innebär mycket stora boendekostnader. Genom att hyra ut ett eller flera rum via Airbnb finansierar många sitt eget boende – något som en del hyresvärdar samt bostadsrättsföreningar reagerat på. Men att stoppa uthyrningen är inte lätt. En uthyrning som sker av mellan 2 – 4 % av alla bostäder i Stockholm.

Får alltid hyra ut – Om du bor kvar

Det krävs aldrig ett godkännande för att ha en inneboende – däremot om lägenheten ska hyras ut i andrahand. Då Airbnb räknas som inneboende kan alltså inte hyresvärden eller styrelsen i en bostadsrättsförening neka sina boende att använda tjänsten. Självklart kan de påtala att de inte uppskattar uthyrning men om de förbjuder de boende att hyra ut bryter man mot lagen.

Det finns däremot ett tydligt krav. Du ska bo i lägenheten under den tid som den hyrs ut. Det är även detta som primärt skiljer andrahandsuthyrning och inneboende. Därutöver finns krav på att inkomsten ska uppvisas för Skatteverket om man går över gränsen för skattefri uthyrning.

Kan förbjudas vid ”olägenheter” eller hotellverksamhet

En möjlighet att stoppa uthyrningen är att hyresvärden anser att uthyrningen innebär stökigheter och olägenheter för övriga boende.

En annan möjlighet är att hävda att uthyrningen sker som hotellverksamhet. Med andra ord att lägenheten primärt används som uthyrning och inte som boende. Detta hände för en man som hyrde ut sin lägenhet regelbundet och till slut blev av med sitt hyreskontrakt. En viktig orsak var att mannen hade ett boende på annat håll och därmed inte hade denna lägenhet som sitt primära boende.

Hyr ut via Airbnb

  • Gå till Airbnb
  • Klicka på ”Var värd för ett boende”
  • Skapa en profil och välj vad du vill hyra ut
  • Välj pris och tillgänglighet till boendet själv
  • Vänta in din första bokning

Lycka till !