Många utländska turister kommer från Danmark eller Tyskland, in via Skåne och tar sig sedan norrut med flyg, tåg, buss eller bil. En populär sträcka är mellan Malmö och Stockholm både för inhemsk och internationell turist. Vilket färdsätt väljer du?

Flyget

Flygsidan Avionero anger att flygsträckan är 513 km och att ett flyg tar 1,5 timme som kortast. Även om man räknar in incheckningstid bör det vara den snabbaste vägen från Malmö till Stockholm. Nackdelen är däremot att priset kan variera rejält. Via statistik presenteras att en biljett kan kosta upp mot 2500 kr men även ner mot 260 kr. Det är alltså mycket stor varians så framförhållning rekommenderas. Kan man vara flexibel med utresedatum blir prisnivån snabbt lägre.

Buss

Det finns flera olika bussbolag som trafikerar sträckan. Därmed finns även en hel del prisnivåer. Med tanke på att det är drygt 50 mil kan det vara en fördel att välja långfärdsbussar med extra utrymme och bekvämlighet.

Hos Nettbuss varierar både tid, pris och bekvämlighet. De snabbaste turerna tar ca 10,5 timme och innefattar ett byte. Men det finns även de som tar upp mot 14 timmar som även dessa har ett byte. Orsaken att det tar så lång tid beror på att bussen åker Malmö-Göteborg-Stockholm.

Priset beror däremot inte på hur lång tid det tar utan främst på när på dagen man vill resa. Priset ligger på 400 – 600 kr. De dyrare priserna är om man väljer ”Plus” vilket betyder bredare säten, större benutrymme, möjlighet att sitta själv och eget eluttag.

(Det finns även bussar som går direkt till Stockholm. Swebus tar ca 7 timmar och har prisnivå kring 300 kr.)

Tåg

Både prismässigt och tidsmässigt kan tåg konkurrera med flygalternativet. Sträckan Malmö – Stockholm har även mycket ofta avgångar vilket gör det lätt att hitta en passande avgång. Generellt finns det två avgångar per timme att välja på. Tiden det tar att åka är ca 4,30 timmar.

Priset varierar kraftigt och är helt beroende på utbud och efterfrågan. Det går att få biljetter för ca 500 kr men då krävs det att man bokar i god tid och väljer att biljetterna inte är ombokningsbara. Ett par dagar innan avfärd hittas priser strax över 1000 kr. Väljs alternativet att biljetten ska vara återbetalningsbar är det inte ovanligt med priser upp mot 1500 kr.

 

Bil

Google egna karttjänst anger att sträckan tar 6,5 – 7 timmar med bil. Då har man däremot inte räknat med någon matpaus på vägen. Ungefär samma tid som det skulle ta att åka buss med Swebus men ett par timmar långsammare än tåget.

Om man räknar med 20 kr per mil skulle kostnaden hamna på ca 1000 kr. För en enda person finns alltså bättre ekonomiska alternativ. Är man däremot ett par personer i bilen är det överlägset det billigaste alternativet.

Sträckan är mycket enkel att köra då E4:an går hela vägen. Det går även att åka E20 i början men det tar något längre tid och ger knappast någon bättre körupplevelse.

Välkommen till Stockholm!