Kungliga slottet är ett av Europas största, och enligt De Kungliga Slotten själva, det mest levande. Det är en av de mest populära sevärdheterna i Stockholm och en ikonisk byggnad för huvudstaden.

En vanlig dag under högsäsong är det inte ovanligt att det kommer över 10 000 besökare hit. Kungliga slottet är kungens officiella residens och en plats för väsentliga delar av monarkins representation.

Kortfakta:

  • Se riksregalierna och museum Tre Kronor
  • Guidade visningar
  • Ett av de mest besökta turistmålen

140 kr per person

Köp biljetter här

 

Sevärdheter inne i Kungliga Slottet

Inne i det stora slottet, som är en sevärdhet i sig, ryms flertal attraktioner. Till exempel:

  • Skattkammaren med riksregalierna. I ett dunkelt källarvalv under slottet förvaras Riksregalierna, som är viktiga symboler för monarkin. Regalierna är de föremål som kungar och drottningar tog emot av ärkebiskopen vid kröning. Till exempel finns här Karl (X) Gustavs arvfurstekrona från 1650, som idag tillhör Kronprinsessan.
  • Museum Tre Kronor. Museum Tre Kronor handlar om slottets tidiga historia, som börjar redan vid 900-talet, då vikingar byggde en pålspärr på platsen. På 1100-talet fanns här en försvarsborg. Tack vare föremål som räddats från den stora branden skildras utvecklingen från försvarsborg till dagens renässansplats. För att komma till museet behöver du gå igenom den fem meter tjocka försvarsmur som byggdes på 1300-talet. Efter besöket fortsätter du upp till Representationsvåningarna om du har Slottsbiljetten.
  • Representationsvåningarna. Här hittar du magnifika paradrum med slående interiör. Till exempel kan du se Festvåningen som används vid riksdagssupéer, konseljer och galamiddagar. Du ser även Gästvåningen som erbjuds officiellt gästande statschefer, samt Bernadottevåningen som är plats för högtidliga audienser och medaljutdelningar.

Förutom dessa tre sevärdheter, kan du till exempel besöka Slottskyrkan och Gustav III:s antikmuseum. Annat som är populärt bland besökare är buktiken Slottsboden och högvaktsavlösningen. Är du intresserad av att uppleva ännu mer monarki och historia kan du köpa en kombinationsbiljett till Riddarholmskyrkan och kungliga begravningskyrkan.

Scandic Gamla stan

Hotelltips – Scandic Gamla stan

Var? Gamla stan

I närheten: Kungliga slottet, Riddarholmen, Järntorget, Livrustkammaren

 Se lediga rum / Boka

 

Ligger i Gamla stan

Gamla stan i Stockholm är en stadsdel som är mycket populär bland turister. Det är en av världsdelens största och bäst bevarade stadskärnor från medeltiden och även platsen där staden grundades år 1252.

Förutom sevärdheter som Nobel Prize Museum och Stortorget är stadsdelen en sevärdhet i sig. Hit kommer många för att titta på arkitekturen, spatsera, köpa konsthantverk och souvenirer och för att äta eller fika. I och runtom Gamla Stan finns många populära Mat- och dryckupplevelser.

Bo i närheten av slottet

Kungliga slottet ligger centralt i Stockholm, i ett hotelltätt område. Mittemot slottet över Stockholms ström finns till exempel kända Grand Hôtel, bara en åtta minuters promenad bort. Andra populära hotell i Stockholm, både centralt och något mer avlägset belägna, kan du se här.